U sljedećim odlomcima pružit ćemo vam opsežnu listu prijedloga koje smo prikupili od profesionalaca i pojedinaca dobro upućenih u pse o tome kako se efikasno zaštititi od ujeda pasa. Od ključne je važnosti zadržati sabrano ponašanje jer psi, kao i mnoge druge životinje, mogu osjetiti ljudski strah. Naravno, zadržavanje smirenosti može biti izazov kada se suočite s agresivnim psom. Za početak, neophodno je suzdržati se od vikanja, mlataranja rukama ili pokušaja bijega.

Sudjelovanje u takvim ponašanjima samo će otkriti vaš strah i anksioznost, na kraju signalizirajući psu da bi trebao krenuti u napad na vas. U slučaju da vam se dogodi da pas ometa put i da morate pobjeći, ključno je brzo smanjiti brzinu kretanja. Nakon toga, postepeno se okrećite u suprotnom smjeru i nastavite se kretati laganim tempom dok psa držite unutar vašeg perifernog vida. Alternativno, možete se odlučiti da se potpuno zaustavite, ostajući savršeno mirni i mirno dopuštajući vašim rukama da se odmaraju uz tijelo. Na taj način ćete efektivno skrenuti pažnju životinje sa sebe.

Uz to, važno je napomenuti da direktan kontakt očima sa psom može potencijalno eskalirati njegovu agresiju, jer stvorenje doživljava takav pogled kao provokaciju, što ga posljedično navodi na napad. Stoga je bitno održavati vizualni kontakt sa psom promatrajući ga iz bočnog ugla, signalizirajući na taj način životinji da ne predstavljate prijetnju, što će vjerovatno rezultirati time da pas jednostavno prođe bez daljeg sukoba.

U ovakvoj situaciji, bitno je koristiti bilo koji predmet na dohvat ruke da vam pomogne. Ponudite psu predmete kao što su vaša cipela, boca za vodu ili ruksak, sve u šta mogu zarinuti zube. Na taj način odvraćate njihovu pažnju i stvarate priliku da se polako distancirate od potencijalne štete.