Jelena Đoković je poznata po svojoj iskrenosti kada je u pitanju razgovor o raznim društvenim i ličnim temama. Jedna takva tema je i roditeljstvo, a Jelena je osmislila svoj jedinstven pristup brizi o svojoj deci, Stefanu i Tari. Ovo joj je izazvalo divljenje mnogih, jer uprkos imućnom statusu porodice Đoković, njena deca se odgajaju na način koji se odnosi na većinu roditelja. Jelenina povezanost dodatno je naglašena kada je govorila o stalnoj “borbi” sa kojom se suočava sa bakom i dedom kada im poverava decu na čuvanje.

 

 

U mom djetinjstvu baka je pripremala krofne i kiflice, a sada moja majka želi da bude takva baka mojoj djeci. To je dovelo do nekih manjih nesuglasica, ali moja djeca su oduševljena posjećivanjem bake i djeda i konzumiranjem delicija koje moja majka pravi. Posebno su im omiljene rolnice od sira. Jelena je pričala o svojoj majci Veri i njenom položaju bake. Za razliku od Novakovih roditelja, Dijane i Srđana, koji su dobro poznati javnosti i obožavateljima tenisera, Vera Ristić nije javna ličnost.

 

 

Od početka Novakove teniske karijere uvijek su bili prisutni na velikim turnirima, pomno prateći njegov napredak. Jelenini roditelji imaju tendenciju da vode povučeniji način života, pa su njihova pojavljivanja na javnim događajima ili porodičnim okupljanjima prilično retka. Na nekoliko fotografija koje postoje, lepota Jelenine majke je vidljiva na njenoj ćerki, dok se građa i visina njenog oca ogledaju u Jeleninoj sopstvenoj građi. Jelena je u prošlosti pričala o nepokolebljivoj podršci njenog oca. Kada je Jelenina ćerka Tara imala samo dva meseca, Novak je otputovao u Australiju na mesec dana, ostavljajući Jelenu samu u Monaku bez ikoga da joj pomogne. Nazvala je oca i izrazila muke, na šta je on odgovorio: “Dolazim”. Odustao je od posla i otišao kod nje.

 

 

 

Od tog trenutka, radili su zajedno na brizi o djeci. Jelena je napomenula da ne treba svemu u životu pristupiti sa profesionalnim razmišljanjem, jer je ranije bila previše zaokupljena ulogom supružnice vrhunskog sportiste. Jelena je izrazila zahvalnost što je Novakov životni partner i uzvratila mu zahvalnost. Ipak, Jelena se osećala prinuđenom da se istakne u nečemu što je više od toga da bude ono što jeste. Vjerovala je da mora posjedovati jedinstven talenat ili vještinu. Ipak, Novak voli Jelenu onakvu kakva jeste, a ne zbog neke uočene izuzetnosti. Ovakav osećaj Jelena je otkrila tokom gostovanja u emisiji Ivana Stankovića.