Pripremite se za zadivljujuću priču koja će bez sumnje potaknuti duboko razmišljanje o mogućim budućim događajima koji bi vas mogli zadesiti. Vyacheslav Sarajev, vojnik pod ugovorom iz Kamensk-Uralska, izdržao je dulje razdoblje bez odgovarajućeg pokopa, što je doista intrigantna pojava.

Tijelo vojnika vraćeno je iz Ukrajine 25. siječnja, a njegova obitelj organizirala je ukop i posljednji ispraćaj. Nažalost, sprovod je morao biti odgođen neposredno prije nego što je trebao biti održan. Obitelj iz Vojnika, koja je imala rezerve prema službenom izvješću o Vjačeslavovoj smrti, inzistirala je na otvaranju čvrsto zatvorenog kovčega od cinka. Rođak je izjavio da je službeni uzrok smrti naveden kao “srčani zastoj”, iako se neslužbeno sugeriralo da je strah mogao biti faktor koji je pridonio.

Točan razlog njegove smrti nije otkriven. Ipak, prevladava osjećaj nelagode oko te situacije. Zapovjednik je pružio ruku i prenio nam da nije riječ o srčanom zastoju, već o posljedici što je Vjačeslav podlegao ozljedama. Moguće je da je došlo do pogreške, pa je u izvješće uvršten i nalaz obdukcije drugog vojnika, kako je rekao rođak.

Vođena snažnom željom za zatvaranjem, Vjačeslavova majka nepokolebljivo je inzistirala na otvaranju zapečaćenog lijesa kako bi pogledala beživotno tijelo svog sina. Njezina jedina svrha bila je osigurati da nema vidljivih znakova štete koja ga je zadesila. Nažalost, njezina molba naišla je na odbijenicu. Nimalo pokolebana, obitelj je krenula na složeno putovanje kroz labirint birokracije, tražeći odobrenje od grada, vojnih vlasti, pa čak i tužiteljstva. Njihova nepokolebljiva odlučnost proizlazila je iz dva različita motiva: da utvrde je li Vjačeslavova smrt posljedica zatajenja srca ili se dogodila tijekom vojnih operacija. Rodbina je naglasila važnost očuvanja njegove ostavštine kao heroja, umjesto dopuštanja da bude okaljana bolešću ili strahom. I dalje postoje sumnje da bi prikrivanje pravog uzroka smrti moglo služiti interesima određenih pojedinaca.

Rodbina Vjačeslava duboko je zabrinuta zbog mogućnosti da njegovoj majci bude uskraćena odšteta, koja se procjenjuje na 5 milijuna rubalja ili nešto više od 50.000 eura, zbog dijagnoze borca ​​nakon njegove smrti. Odvjetnik Jevgeni Krilov priznaje poteškoće u uspostavljanju jasne veze između pojave zatajenja srca i izvršavanja radnih obveza. Ipak, ako medicinski vještak potvrdi da se uzrok smrti može pripisati određenoj ozljedi, naknada će biti dodijeljena, jer je malo vjerojatno da bi takva ozljeda nastala izvan djelokruga službe. Bilo koje druge okolnosti ne bi opravdale pružanje plaćanja.

U nazočnosti snaga reda otvoren je lijes s Vjačeslavovim tijelom, otkrivajući opekline i modrice, kako su izvijestili njegov brat i sestra. U kojoj su mjeri te ozljede doprinijele njegovoj smrti mogu utvrditi samo medicinski stručnjaci. Za odgovore obitelj može potražiti pomoć vojnog istražnog povjerenstva koje će pokrenuti kriminalističko istraživanje. U sklopu ovog procesa bit će provedeno daljnje ispitivanje medicinskih i forenzičkih stručnjaka kako bi se potvrdile ili opovrgle okolnosti smrti, rekao je Jevgenij Kudinov, vojni povjerenik gradskog okruga Kamensk-Ural, u intervjuu za E1.

Vjačeslavov brat i sestra tvrdi da on nikada nije imao srčanih problema. Prije početka specijalne operacije obavljao je svoje vojne obveze, proveo neko vrijeme u popravnim ustanovama, a nedavno je radio u tvornici koja je zahtijevala redovite liječničke preglede. U kolovozu 2023. Vjačeslav je bez napora prošao selekcijsku proceduru za prijam u vojsku prema ugovoru. Rođak izražava čuđenje zbog odluke vojske da regrutira čovjeka s poviješću zatajenja srca. Nakon posjeta mrtvačnici, rodbina preminulog otputovala je u Jekaterinburg na sastanak s vojnim istražiteljima. Oni su istražiteljima dali opsežno izvješće u kojem je opisano temeljito ispitivanje obavljeno na tijelu. Dodatno, podnijeli su i službeni zahtjev, tražeći od istražitelja da provedu detaljnu istragu o službenom uzroku smrti. Naknadnim radnjama Istražnog povjerenstva utvrdit će se pokop vojnika.