Kako bi svaki dan imala priliku plakati na grobu, odlučio ju je položiti u dvorištu. Josip Broz Tito, poznat po svojoj ljubavi prema ženama, u instituciju braka ulazio je četiri puta i održavao veze s jednakim brojem ljubavnica. Dok je bio u zarobljeništvu u Rusiji, Tito se oženio svojom prvom ženom, Pelagijom Belousovom, te je dobio sina Žarka. Međutim, njihov brak završio je razvodom početkom 1936. Nedugo zatim Tito se u Moskvi oženio Njemicom Lucijom Bauer.

  • Nažalost, Lucija je lažno optužena da je njemačka špijunka i pogubljena je krajem 1937. U to vrijeme Tito se već susreo s Hertom Has, Slovenkom židovskog podrijetla. No, zajednički život u Zagrebu započeli su tek dvije godine kasnije. Njihova je veza bila kratkog vijeka jer je Tito u svibnju 1941. otišao u Beograd. Herta Has, koja je tada bila trudna, ostala je u Zagrebu i nekoliko dana nakon njegova odlaska rodila drugog sina Tita, Mišu. Nakon što su je ustaše uhitile, razmjenom zarobljenika konačno je oslobođena 1943. godine. Ova razmjena uključivala je skupinu njemačkih stručnjaka koji su uhićeni u Bosni tijekom njihove potrage za uranom za pomoć u razvoju Hitlerove atomske bombe. Nakon što se vratila na slobodu, imala je priliku upoznati Tita. No, već se znalo da je Tito u ljubavnoj vezi s Davorjankom Paunović.

Davorjanka Paunović, Požarevčanka, rođena 1921., bila je u prijatnoj vezi s Jovom Kapičićem, Crnogorcem, za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu prije rata. Jova Kapičić, koji će kasnije postati narodni heroj i upravitelj Golog otoka, smatran je uz Davorjanku najljepšim parom Sveučilišta. I Davorjanka i Jova bili su članovi Komunističke partije. Njihova veza trajala je godinu i pol dana do ožujka 1941. kada je Davorjanka od Partije dobila zadatak da otputuje u Zagreb s Josipom Brozom Titom. Zbog tadašnjih prilika nije smjela obavijestiti Jovu o svom putu, nego samo da odlazi.

  • Rastanak je bio emotivan, a Davorjanka je isplakala mnogo suza. U siječnju 1942. godine, s početkom rata, putevi dvoje ljubavnika ponovno su se spojili. Jovo Kapičić, koji je bio komesar Lovćenskog odreda, podnio je Titu izvještaj u kojem je detaljno opisao njihov poraz. U tom susretu Jovo je prvi put ugledao vrhovnog komandanta. Tek što je završio svoje izvješće, vrata Titova ureda širom su se otvorila i otkrila ulaz Davorjanke. Unatoč radosti zbog njenog opstanka i prisutnosti u Vrhovnom štabu, bio je prisiljen vratiti se u svoju jedinicu odmah nakon što je obavijestio Tita. Prošla su dva mjeseca otkako su se posljednji put vidjeli, a ovoga puta u Foči… Dogovarajući mu randevu u večernjim satima na mostu u Foči, stigla je s darovima uredno umotanim u maramicu – svežnjem cigareta, upaljačem, sapunom, češljem i maramicom.

Čvrsto zagrljeni, njihov je susret bio ispunjen toplinom. Kapičić se za nekoliko dana ponovo našao u Foči. Dok sam šetao uskom, popločanom gradskom ulicom, pažnju mi ​​je zaokupio brzi mimoilazak dvojice konjanika. Nakon što su prevalili udaljenost od otprilike pedeset metara, naglo su se zaustavili. Prišao nam je jedan od konjanika u kojem sam odmah prepoznao Tita. Pitao me gdje sam i zašto nisam odgovorio. Osjećajući se nelagodno, počeo sam nuditi isprike, skrećući pogled u suprotnom smjeru gdje je stajao drugi konjanik.

  • I tu je bila ona, žena iz Davora, pogleda uprtog u mene s krutim intenzitetom. Upravo u tom trenutku sve mi je postalo jasno. Dvadeset i devet godina mlađa Davorčanka tijekom cijelog rata vjerno je bila uz Tita. Pričalo se da je njezino strastveno vođenje ljubavi u Titovom šatoru izazivalo nelagodu među borcima zbog čujnih jecaja i uzdaha koji su dopirali iznutra. Ovaj intrigantni prikaz ovjekovječen je u knjizi Tamare Nikčević „Goli otoci Jove Kapičića“. Tito je bio pod njezinim velikim utjecajem, au jeku njemačke invazije na Drvar uspjela ga je nagovoriti da popusti Nijemcima, jer su se okolnosti činile teškima. Tek kad je Sreten Žujović zaprijetio životom, Tito je odustao od predaje… U proljeće 1946. Davorjanka Paunović podlegla je tuberkulozi. Po Titovoj direktivi sahranjena je u krugu Bijelog dvora.

Želja mu je bila da pokojnik bude u neposrednoj blizini, i kako se priča, svaki je dan lio suze na grobu, vjerno dajući grimiznu ružu svako jutro. Jovanku Budisavljević su te iste godine vojni bezbjednjaci doveli iz Ličana kao pratilju. Žena s opasnim sjajem u crnim očima, tko je bila ona, ta zagonetna Davorianka? Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja Davorjanka se priključila političkoj organizaciji Skojev. Tada su u požarevačkom okrugu bila samo 63 člana partije.

  • Na Davorjanku su utjecale Vera, Branka i Olga, koje su bile poznate kao sestre strica Miletića. Provodili bi vrijeme zajedno i bavili se društvenim aktivnostima, što je dovelo do toga da se Davorjanka uključila u komunistički pokret. Ove djevojke, koje su u Požarevcu zvali “crvene djevojke”, imale su značajnu ulogu u privlačenju mladih žena iz susjednih sela da se pridruže komunističkoj stvari. Tijekom svoje prve godine akademskog bavljenja susrela je mladog studenta medicine i istaknutu osobu među studentskim aktivistima po imenu Jovo Kapičić, koji je već bio poznat po svojim komunističkim uvjerenjima. Brzo se duboko zaljubio u nju. U suživotu su bili osamnaest mjeseci, a njihova je “veza” partijski sankcionirana, pa je Davorjanka odmah dobila stranačku iskaznicu.

Pokazala je izvanredne sposobnosti i imenovana je časnikom za vezu između Beograda i Zagreba. U to vrijeme imala je priliku upoznati Tita u cijenjenom hotelu “Esplanade”, neposredno prije izbijanja rata. Tečno govoreći njemački, francuski i češki, odisala je elegantnim i raskošnim smislom za modu. Partija nije štedjela za takve stvari, a Broz nije mogao odoljeti njezinoj privlačnosti. No, kako je ispričao novinar Bogosav Marjanović, iskusni i oštroumni prikriveni operativac Broz proveo je temeljitu istragu i prije daljnjeg postupka tražio odobrenje od Aleksandra Rankovića.

  • Ranković je zaključio da je Davorjanka kao agentica špijunaže imala izvanredne kvalitete. Njihova veza bila je trenutna i duboka ljubav. U svibnju 1941. tajno je ušao u Beograd pod lažnim identitetom, u pratnji Davorjanke, preuzimajući ulogu generalnog sekretara KPJ. Uz svoje najpovjerljivije suborce, brižljivo je planirao pobunu, a Davorjanka ga je vjerno podržavala na svakom koraku, upućena u sve povjerljive partijske informacije kao njegova neizostavna pomoćnica. Njezin posjet roditeljima ostavio ih je u nevjerici. Ostali su zatečeni prizorom žene u pratnji srebrne lisice i okićene šeširom. Činilo se da je daleko od toga da je komunist. Tijekom njihova razgovora često je ubacivala riječ “dapače”, pripisujući to svojim čestim kontaktima s pojedincima iz Zagreba. Dok su se opraštali, umirila ih je, spomenuvši prisutnost odgovornog gospodina koji će paziti na nju. Nije ni slutila da će to biti posljednja prilika da ugleda Požarevac.

Zdenka Horvat dobila je ime po Brozu, ime koje će je pratiti tijekom cijelog rata. Broz je preuzeo ulogu vrhovnog zapovjednika, a ona mjesto njegove ratne tajnice. U značajnoj prvoj, obukla je vojničke hlače i stavila kapu s petokrakom na vrh glave. Zaogrnuta velikim vojničkim šinjelom, marširala je uz svoje saborce u koloni, prisustvujući svim partijskim sastancima u Titovo ime. Marljivo mu je pripremala obroke, podnosila glad, pješice prelazila velike udaljenosti, uvijek se postavljajući na opasniju stranu kako bi ga zaštitila, i spavala na zemlji pokraj njegova kreveta.

  • Ona je utjelovila bit predane ratne tajnice, spremne žrtvovati svoj život za njega. Jedino što joj je zadavalo strah bila su bombardiranja, ali je neustrašivo bilježila Sutjesku usred gromoglasnih eksplozija. Ta kultna fotografija i danas je simbol partizanske gerile. Broz je u nju imao nepokolebljivo povjerenje i štitio ju je od svake kritike. Davorjanka nije bila omiljena u Titovoj okolini. Slušala je samo Tita, a prema drugima se ponašala arogantno, nikada nije suzdržavala svoje mišljenje, a ponekad je čak i odbrusila samom Titu. Zbog njezine česte ljutnje ljudi su je etiketirali kao histeričnu i ludu. S Rankovićem nije komunicirala. U sjećanjima Jare Ribnikar spominjao se opasni sjaj u Davorjankinim očima kad je bila ljuta.

Jara je napisala da u sebi nosi goruću vatru poput teškog tereta. Unatoč besprijekornom obavljanju posla, njezina buntovna priroda nije se slagala s partizanskom hijerarhijom. Ono što će joj teško padati na duši, čak i nakon smrti i nje i Tita, jest sjećanje na njihovo strastveno vođenje ljubavi koje bi budilo ranjenike. Ne samo da je potaknula maštu, već je i otkrila dubinu Titove povezanosti s njom.

  • Ona mu je značila sve. Godine 1944. razboljela se na Visu i potražila liječenje pluća u Sovjetskom Savezu. Nakon što je ozdravila, vratila se u zemlju i na kraju se s Titom preselila u Užičku, a zatim u Beli dvor nakon oslobođenja. Unatoč svojoj ulozi Titove mirnodopske tajnice, nikada se nije afirmirala niti tvrdila da je ljubavnica boravište. Umjesto toga, večerala je sa poslugom dok je Tito uživao u obrocima u blagovaonici palače. Roditelji su je redovito posjećivali i pružali joj stalnu podršku i ohrabrenje. Nažalost, njezino se zdravlje pogoršalo u proljeće sljedeće godine, zbog čega je potražila daljnje liječenje na Golniku. Voljela je pjesmu “Šušti, šušti agarem beli” i često se zatekla kako pjevuši njenu melodiju. Tragično je umrla na Golniku 1. svibnja 1946. U spomen na nju danas postoji ulica u njezinom rodnom Požarevcu.