Kada je ova fotografija nastala, Ivana Španović je bila tek mala devojčica, i možda nije ni slutila šta će je čekati u budućnosti. Ipak, pokazivala je rane znakove hrabrosti i avanturističkog duha, što ju je kasnije vodilo kroz karijeru punu uspeha i adrenalina.

  • Njen osmeh, koji je postao njen zaštitni znak, bio je prisutan od malih nogu i nastavio da sija tokom njenog života. Ovaj osmeh se posebno isticao na pobedničkim postoljima širom sveta, jer je Ivana često trijumfovala na velikim atletskim takmičenjima, donoseći radost ne samo sebi, već i svim njenim obožavaocima.

Ivana Španović je obarala rekorde, osvajala svetske titule, i postala ikona srpske atletike i jedno od najprepoznatljivijih lica u svetu sporta. Iako je nedavno prolazila kroz izazovan period zbog razvoda, njena odlučnost i upornost su joj omogućili da nastavi dalje.

U ovim danima, Ivana se priprema za svoj najveći cilj – osvajanje olimpijskog zlata, jedinog koje joj još nedostaje u bogatoj kolekciji trofeja i medalja.

Kada je, pre nekoliko godina, na društvenim mrežama podelila fotografiju iz detinjstva, svi su primetili njen prepoznatljivi osmeh koji ju je pratio kroz sve godine života. Ova slika je nastala u Zrenjaninu, njenom rodnom gradu, gde je kao dete svakodnevno pronalazila načine da prkosi gravitaciji, preskačući dvorišne ograde u rolerima, uživajući u osećaju uzbuđenja i slobode.

Njena priča započela je na ulicama Zrenjanina, a danas Ivana Španović nastavlja da piše istoriju svojim neverovatnim sportskim dostignućima, postavljajući nove rekorde i inspirisajući generacije mladih atletičara.

BONUS TEKST

Korisna lekovita svojstva borovih šišarki poznata su od davnina, posebno u Rusiji, dok su u našem regionu manje poznata. U ovom tekstu predstavićemo vam korisne informacije o ovim prirodnim blagodetima koje će vas iznenaditi i podstaći da ih isprobate. Borove iglice imaju sposobnost pročišćavanja vazduha, pa šetnja borovom šumom donosi olakšanje, smanjuje stres i pomaže u opuštanju. Ruski travari ističu da bor sadrži mnoge lekovite materije u šišarkama koje borovi čuvaju od proleća do zime.

Eterična ulja, tanini, selen, magnezijum, gvožđe i vitamini prisutni u šišarkama predstavljaju prirodno bogatstvo. Zbog estetske privlačnosti, šišarke često zauzimaju počasno mesto u dekoracijama, ali njihova upotreba ne bi trebala biti ograničena na dekorativne svrhe.

Ruski narodni iscelitelji tvrde da borove šišarke mogu pomoći u lečenju bolesti disajnih organa, zglobova i čišćenju organizma. Preporučuju prikupljanje mladih borovih šišarki tokom proslave Ivana Kupale (7. jula u Rusiji), jer tada postižu najjača lekovita svojstva.

  • U prošlosti su se borove šišarke koristile za prevenciju i lečenje skorbuta, a danas su poznata i mnoga druga lekovita svojstva. Šišarke pomažu u jačanju imuniteta, što pomaže u prevenciji i lečenju raznih bolesti. Čaj od borovih šišarki je korisna zaštita protiv infekcije tuberkulozom, nekada smrtonosne bolesti.

Borove šišarke pomažu u borbi protiv odumiranja moždanih ćelija zbog tanina, pa se tinktura od šišarki koristi za prevenciju i lečenje moždanog udara nakon što se stanje pacijenta stabilizuje.Nije jedini dan u godini kada se mogu ubrati lekovite šišarke, ali bitno je da su mlade, zelene i neotvorene, dužine od 1 do 5 cm. Prikupljanje treba obaviti u čistim, udaljenim područjima.

Prilikom lečenja pomoću borovih šišarki, moguće je pripremiti čaj ili tinkturu, a mogu se i dodati u med.Borove šišarke se najčešće preporučuju za lečenje kašlja, bronhitisa, upale pluća, tuberkuloze, gastritisa, čira na želucu, bolesti zglobova, reumatskih bolesti, prevencije i lečenja moždanog udara, kao i za jačanje imuniteta.

Za pripremu čaja, koristite 4-5 mladih šišarki, isecite ih, stavite u 0,5l vode i kuvajte 5 minuta na laganoj vatri. Nakon toga, čaj se hladi.Pije se 0,5 dl čaja nakon jela, a doza može biti uzeta do tri puta dnevno. Čaj se čuva u frižideru ili priprema svež svakog dana.

Čaj od šišarki se preporučuje za tretiranje reumatskih i zglobnih bolesti oko 2 meseca, a za pacijente nakon moždanog udara do 6 meseci, uz odobrenje lekara.Za prevenciju moždanog udara, uzima se 1 kašičica dnevno ujutru nakon doručka.Kada su u pitanju bolesti disajnih organa, čaj od šišarki se pije dok se ne postigne poboljšanje.

Borove šišarke su korisne i za čišćenje kože, smanjenje bubuljica, osvežavanje tena i smanjenje bora.Kontraindikacije uključuju bolesti bubrega, jetre, trudnoću, decu do 7 godina i starije osobe. Velike doze treba izbegavati da bi se izbegle nuspojave.O borovim šišarkama bismo mogli govoriti dugo, ali smo se u ovom tekstu fokusirali na najvažnije aspekte za vas.