Dženi Gart je stekla slavu ulogom Keli u popularnoj seriji “Beverli Hils 90210”. Tumačila je ulogu fatalne plavuše koja je osvajala srca gledalaca, a i u privatnom životu je imala burne periode. Naime, poznata glumica je prošla kroz tri braka. Pre nego što je postala poznata, Dženi je vodila težak život. Rođena je 3. aprila 1972. godine kao sedmo dete u siromašnoj porodici na selu. Njeni počeci nisu bili obećavajući jer nije bila dobar đak, što je dovelo do toga da roditelji odustanu od njenog obrazovanja i planova za budućnost. Ubrzo su je nameravali zaposliti kao sekretaricu, ali 1985. godine, život Dženi doživljava preokret.
Sa samo 13 godina, učestvovala je na lokalnom izboru za Mis u Arizoni, gde ju je primetio direktor televizijske kompanije “ABC”. Tada su počeli mnogobrojni kastinzi i prilike za njenu karijeru. Što se tiče njenog ljubavnog života, prvi suprug joj je bio Danijel Klark, sa kojim je bila u braku dve godine. Nakon toga, udala se za Pitera Faćinelija 2001. godine, s kojim ima tri ćerke, ali su se razveli 2013. godine. Zatim je stupila u brak sa Dejvidom Abramsom 2015. godine, ali su podneli zahtev za razvod 2018. Njih dvoje su kasnije odustali od razvoda, shvativši da ne mogu jedno bez drugog.
Kada je napunila 30 godina, Dženi je dijagnostifikovana sa srčanim oboljenjem, stanjem koje će pratiti tokom celog života, a možda će biti potrebna i komplikovana operacija. Takođe, u septembru jedne godine, javno je priznala da boluje i od osteoartritisa, što je postalo još jedno zdravstveno izazovno poglavlje u njenom životu. Unatoč zdravstvenim izazovima, Dženi je ostala optimistična. Njeno slobodno vreme ispunjava raznim hobijima kao što su ples, jahanje konja i rad u bašti. Iako se suočava s bolešću, Dženi ostaje inspiracija mnogima, ističući važnost borbe i pozitivnog stava.

BONUS TEKST

Zeleni čaj se dobija od sušenog lišća biljke Camellia sinensis, koja prirodno raste u Kini, Japanu, Indiji, Gruziji, Sri Lanki. Ovaj poznati napitak, blagog kiselkastog ukusa, postao je predmet mnogih razgovora, a često se koristi kao prirodno sredstvo za detoksikaciju organizma. Razlog tome leži u činjenici da zeleni čaj pozitivno utiče na gotovo sve delove ljudskog tela. Bogat je vitaminom C, vitaminom E, mineralima, katehinima, polifenolima, fluorinom i kofeinom.

Količina kofeina u zelenom čaju zavisi od različitih faktora. Na primer, listovi nižih biljaka imaju veću koncentraciju kofeina u poređenju sa višim biljkama. Biljke koje su uzgajane u senci imaju više kofeina u poređenju sa onima koje su rasle na suncu. Listovi na vrhu biljke imaju više kofeina od onih na dnu. Mlađi listovi sadrže više kofeina od starijih i tako dalje. Bitno je napomenuti da zeleni čaj, u poređenju sa kafom, ima blago stimulativno dejstvo, ne izaziva nervozu, ubrzan rad srca i slične neprijatnosti. Na primer, šoljica kafe sadrži od 60 do 160 mg kofeina, dok šoljica zelenog čaja sadrži od 6 do 30 mg.

Lekovita svojstva zelenog čaja su opšte poznata. Narodna medicina širom sveta ceni njegove lekovite moći. Naučna istraživanja su potvrdila da je zeleni čaj moćan antioksidans koji efikasno štiti organizam od štetnih slobodnih radikala, koji mogu izazvati razne bolesti poput srčanih oboljenja, raka, prevremenog starenja i drugih degenerativnih bolesti. Redovna konzumacija zelenog čaja može sprečiti pojavu raka, posebno raka prostate, snižava krvni pritisak, holesterol, nivo lipida i triglicerida u krvi. Osim toga, čisti organizam, relaksira telo, ublažava depresivne misli, a zahvaljujući fluorinu, sprečava razvoj karijesa.

Ne treba zanemariti ni njegovu primenu u očuvanju lepote tela, jer zeleni čaj blagotvorno deluje na kožu lica, pomaže u borbi protiv celulita, sprečava gojaznost, koristan je u lečenju akni i protiv peruti.

Zeleni čaj se sve više koristi kao efikasno prirodno sredstvo za mršavljenje. Kofein u zelenom čaju povećava bazalni metabolizam tela i ubrzava sagorevanje kalorija. Ovaj čaj je diuretik, smanjuje apsorpciju masti i povećava sposobnost tela da sagori unete kalorije. Međutim, kao i svako drugo sredstvo, treba ga kombinovati sa pravilnom i zdravom ishranom, kao i odgovarajućim vežbama.

Zaključno, koristi od zelenog čaja su mnogobrojne, a on je veoma dragocen prirodni lek ukoliko se pravilno i redovno konzumira, obično oko 3 šolje dnevno. Nema neželjenih efekata, osim kod ljudi koji su preosetljivi na kofein.