Osim prirodnih zagađivača zraka, postoje i umjetni zagađivači koji imaju štetan utjecaj na dobrobit ljudi. Uprkos svojoj predviđenoj funkciji, osvježivači zraka paradoksalno mogu učiniti više štete nego koristi. Ključno je ne samo eliminirati osvježivače zraka koji sadrže dihlorobenzen, već i iskorijeniti dezodoranse koji zagađuju okoliš koji ugrožavaju naše okruženje i našu dobrobit.

Redovna upotreba osvježivača tokom dana može imati različite potencijalne nuspojave. Važno je napomenuti da ovo nije potpuna lista i da može biti i drugih negativnih reakcija. Vrijedi spomenuti da sve vrste mirisnih osvježivača zraka, bilo da dolaze u obliku štapića, sprejeva, difuzora ili gel proizvoda, imaju sličan štetan utjecaj na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Oni mogu doprinijeti lošem kvalitetu zraka i imati negativne posljedice po naše zdravlje.

Kako biste promovirali zdravije i prirodnije okruženje u svom životnom prostoru, preporučuje se da se odlučite za alternativne metode osvježavanja zraka. Jedan takav pristup je otvaranje prozora, omogućavajući cirkulaciju svježeg zraka i zamjenu svih ustajalih ili neugodnih mirisa. Osim toga, prelazak na opcije prirodnog osvježavanja zraka može biti od koristi. Ove alternative često koriste sastojke koji potiču iz prirode, kao što su eterična ulja ili biljne mješavine, koji mogu pružiti osvježavajući i ugodan miris bez potencijalnih negativnih efekata povezanih sa sintetičkim osvježivačima zraka. Usvajanjem ovih prirodnih alternativa, možete stvoriti privlačniju i zdraviju atmosferu u svom domu.

Odlaganje dezodoransa i osvježivača zraka neophodno je zbog njihovog štetnog utjecaja i na okoliš i na ličnu dobrobit. Stručnjaci snažno preporučuju izbjegavanje upotrebe dezodoransa i antiperspiranta, jer oni sadrže različite tvari koje mogu izazvati rak. Jedno takvo jedinjenje koje se često spominje je triklosan, za koji je dokazano da slabi imuni sistem, ometa hormonsku ravnotežu i povećava vjerovatnoću razvoja raka.