Milioni ljudi širom svijeta boluju od šećerne bolesti, ali nažalost veliki broj njih nije svjestan svog stanja. Ovaj nedostatak svijesti može se pripisati činjenici da mnogi simptomi dijabetesa nisu tipični i ne daju neposredne naznake prisutnosti bolesti, a dijabetes tipa 2 nastaje kada stanice u tijelu odgovorne za proizvodnju inzulina ne uspjevaju proizvesti dovoljnu količinu ovog hormona.

Alternativno, stanje se može pojaviti kada proizvedeni inzulin ne ispunjava učinkovito svoju ulogu. Iako se može činiti nekonvencionalnim, ruke se mogu koristiti kao vrijedan alat za dijagnosticiranje simptoma povezanih s ovim stanjem. Pravilnu njegu raznih pokazatelja na rukama, posebice noktiju, naglašavaju stručnjaci. Pojedinci s dijabetesom mogu imati problema s cirkulacijom krvi, kao što pokazuju prethodni testovi. Posljedično, može se primijetiti crvenkasta nijansa oko noktiju. Bitno je održavati stanje kutikula i položaj nokta unutar ležišta nokta.

  • Stručnjaci su pojasnili da su osobe s dijabetesom sklone razvoju periungualnih mjehurića, krvarenja i čireva. Kada je opskrba krvlju ugrožena, nokat, zajedno s okolnim tkivom, pati od nedostatka kisika i hranjivih tvari, što dovodi do njegove smrti. Nadalje, kronične bolesti poput dijabetesa mogu rezultirati pojavom Beauovih bora, vidljivog stanja koje pogađa značajan broj pojedinaca.

Osiguravanje dobrog stanja noktiju na nogama nije važno samo za održavanje zdravlja noktiju, već je posebno ključno za osobe s dijabetesom. To je zato što postoji povećani rizik od razvoja onihomikoze, gljivične infekcije koja zahvaća nokte. Ako ste pogođeni ovim stanjem, možete primijetiti promjenu u izgledu vaših noktiju, jer mogu postati lomljivi i žućkasti. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) identificirala je sedam uobičajenih simptoma povezanih s dijabetesom tipa 2, od kojih je jedan povećana učestalost mokrenja.

Štoviše, NHS naglašava da je ovaj simptom obično izraženiji tijekom noći. To je rezultat povišene razine glukoze u krvotoku, što potiče bubrege da pojačano rade kako bi je eliminirali. Kao posljedica toga, tijelo proizvodi veću količinu urina. Značajni simptomi ovog stanja uključuju ponavljajući osjećaj neutažive žeđi, jer je dehidracija posljedica učestalog mokrenja. Osim toga, uporan umor, koji se može povezati s niskom razinom šećera u krvi, još je jedan pokazatelj. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) prepoznaje gubitak težine bez namjerne radnje, svrbež, odgođeno zacjeljivanje ozljeda i oštećenje vida kao značajne simptome.

  • Liječenje dijabetesa uvelike se oslanja na pridržavanje dijabetičke dijete, bez obzira na tip dijabetesa. Ovu dijetu treba strukturirati u tri glavna obroka i dva do tri međuobroka, bez izostavljanja ili kombiniranja tih obroka. Pri odabiru namirnica ključno je osigurati da ugljikohidrati čine 50-60% ukupnog dnevnog unosa hrane. Važno je odabrati ugljikohidrate koji ne uzrokuju nagle ili dugotrajne skokove razine glukoze u krvi, poput mahunarki, određenih vrsta tjestenine i riže.

S druge strane, treba izbjegavati koncentrirane šećere. Masti bi trebale činiti otprilike 30% prehrane, a do 10% dolazi iz hrane bogate zasićenim mastima, koje se prvenstveno nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla poput maslaca, masti, mliječnih proizvoda, jaja i mesa. Poznato je da te zasićene masti pridonose razvoju ateroskleroze. Otprilike 20% prehrane trebala bi se sastojati od namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama, koje se uglavnom nalaze u biljnim izvorima kao što su maslinovo ulje, sojino ulje, bučino ulje, kukuruzno ulje, margarin, bademi, lješnjaci, kikiriki i drugi orašasti plodovi.

  • Ovi izvori sadrže esencijalne masne kiseline koje su neophodne za pravilan metabolizam. Konačno, proteini bi trebali činiti 15-20% prehrane. Proteini životinjskog podrijetla, kao što su meso, riba, mlijeko i jaja, prikladne su opcije, ali proteini biljnog podrijetla poput graha, graška, boba, soje i gljiva također su korisni.

Određivanje dnevne potrošnje kalorija je personalizirano na temelju indeksa tjelesne mase (BMI), koji se izračunava dijeljenjem težine u kilogramima s visinom u četvornim metrima. Alkohol ima značajan kalorijski sadržaj i negativno utječe na metabolizam masti. Također može dovesti do nuspojava u kombinaciji s određenim lijekovima, što ga čini neprikladnim za osobe s dijabetesom.