USrbiji se prije nekoliko dana dogodio strašan slučaj , odnosno tragičan gubitak.  Naime ,  nakon 15 godina stanke prijavljen novi slučaj hripavca,velikog kašlja ,  vrlo zarazne bolesti. Ova bolest predstavlja izniman rizik za dojenčad, što ovu vijest čini još više zabrinjavajućom. Situaciju dodatno otežavaju alarmantne statistike iz susjednih zemalja, au Hrvatskoj je već dokumentirano 114 slučajeva hripavca. Tragično je da je u petak od ove bolesti u Bosni i Hercegovini umrlo dvoipolmjesečno dijete.

 

 

 

Važno je napomenuti da dijete nije bilo cijepljeno i da je imalo zdravstvenih problema. U listopadu iste godine u Srbiji je službeno prijavljeno 78 slučajeva hripavca, a najveći broj slučajeva zabilježen je u glavnom gradu Beogradu. Iako su simptomi hripavca općenito dugotrajni, ali se s vremenom povlače, ključno je priznati da može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Prije svega predstavlja značajnu prijetnju zdravlju novorođenčadi i male djece, čime se ističe važnost cijepljenja kao ključne preventivne mjere. Iako je značajan dio populacije u Srbiji cijepljen protiv hripavca, postoji potencijalni rizik za one koji nisu primili potrebnu dozu ili nisu u potpunosti cijepljeni.

 

 

 

Zbog toga se roditeljima jako preporučuje pridržavanje preporučenog rasporeda cijepljenja kako bi osigurali da su njihova djeca zaštićena od ove bolesti. Nadalje, ključno je naglasiti važnost imunizacije protiv hripavca za sve osobe, bez obzira na dob, budući da učinkovitost cjepiva s vremenom opada. Također je važno priznati da simptomi slični hripavcu mogu biti proizvod ili virusnih ili bakterijskih infekcija i mogu trajati više od nekoliko tjedana, zahtijevajući točnu dijagnozu za učinkovito liječenje. Tragična smrt dvoipolmjesečne bebe u Bosni i Hercegovini izazvala je veliku zabrinutost javnosti, a mediji i korisnici društvenih mreža prenijeli su informacije o navedenim podacima i ovom nemilom događaju.