Nakon što se završio najveći Australian Open 1998. godine, svijetu tenisa je predstavljen novi igrač koji je osvojio prvo mjesto na ATP listi. Marcelo Rios, teniser iz Čilea, dostigao je prvo mjesto u sportu iako nikada nije osvojio Grand Slam titulu.

 

 

 

Ovo postignuće je vrijedno pažnje s obzirom na to da ga je postigao tokom kasnih 1990-ih, kada su se takmičila mnoga velika teniska imena. Iako se popeo na vrhunac svetskog tenisa, njegova vladavina je nažalost kratko trajala. Nakon samo dvije godine, niz ozljeda počeo je da pustoši njegovo tijelo, a 2004. godine donio je tešku odluku da se povuče iz sporta. Trenutno je gotovo nemoguće da bilo ko identificira Čileanca koji sada ima 47 godina, jer je pretrpio značajne fizičke transformacije u protekle dvije decenije. Ove promjene uključuju kraću frizuru i debljanje, ali najvažnije je da je imao plastične operacije koje su mu u potpunosti izmijenile crte lica.

 

 

 

 

Rios je ispričao svoje iskustvo kada je morao da popravlja štetu koju mu je na čelu nanelo sunce u vreme kada krema za sunčanje još nije bila uobičajena praksa. Osim toga, podvrgnut je operaciji korekcije očnih kapaka koji su mu prije bili premali, zbog čega nije mogao potpuno zatvoriti oči i spavati s otvorenim. To je rezultiralo pojavom tamnih krugova i bora. Godine 2014. Riosu je dijagnosticiran Aspergerov sindrom, vrsta autizma, ali to ne ometa njegov društveni život značajno. Sa 47 godina uživa u svom životu u Majamiju, koji je prepun svakodnevnih aktivnosti koje se vrte oko treninga i luksuznog života.