Svaki narod i svaka zemlja na svijetu ima svoje posebne običaje i propise koje moraju poštovati njegovi stanovnici. Međutim, ono što jednoj kulturi može izgledati bizarno ili čudno, drugoj može biti sasvim normalno i prihvatljivo. Ali zar ne bi bilo nezanimljivo da je drugačije?

 

 

Japan se smatra jednom od zemalja sa najneobičnijim pravilima. Naime , u ovoj zemlji su zakonom kažnjive tako za nas banalne stvari ,  kao što je novčana kazna za prskanje pješaka automobilom i zabranjeno je živjeti odvojeno od supružnika bez valjanog razloga. Ali postoji jedno pravilo u Japanu koje se čini gotovo nedostižnim, ali ga Japanci uspijevaju održati. Ulice u Japanu su bez kanti za smeće ili čistača ulica, ali ostaju besprijekorno čiste bez tragova smeća kao što su prazne vreće ili opušci.

 

 

 

Japan je nadaleko poznat po svojoj oštroj pažnji prema čistoći i sanitaciji, što je vidljivo u netaknutom stanju njihovih gradova i institucija. Praksa čišćenja okoline usađuje se djeci od malih nogu, jer su obavezna da urede svoje učionice i hodnike tokom nastave. Ova navika se pojačava mjesečnim čišćenjem zajednice, gdje djeca dobrovoljno sakupljaju smeće sa ulica koje okružuju njihovu školu. Prilikom ulaska u školu ili dom, uobičajeno je da pojedinci skinu cipele i obuju papuče. Ovu praksu primjećuju čak i majstori i drugi gosti koji posjećuju nečiji dom. Pored toga, kvartovi organizuju redovno čišćenje ulica, iako je količina smeća koja se sakuplja često minimalna zbog odgovornih navika u zajednici. Po svemu ovome možemo zaključiti da su Japanci zaista nevjerovatan narod , i da jako cijene i zahtjevaju rad , red disciplinu kao i čistoću.