Predodžba o prokletstvu prevladava u brojnim društvima, uz široko rasprostranjeno uvjerenje da je najveći izazov s kojim se čovjek može suočiti prokletstvo koje su na njega nabacili vlastiti roditelji. Ovo vjerovanje pretpostavlja da će oni koji budu dovoljno nesretni da budu podvrgnuti takvom prokletstvu cijeli život proživjeti nezadovoljstvo i nesreću. Mudar i bistar starac po imenu Pajsije ispričao je iskustvo iz prve ruke o prokletstvu svoje majke.

Dok je razmišljao o prošlosti, podijelio je priču o siromašnoj osobi koja je proživjela život ispunjen bolešću i nesrećom. Nakon neslaganja s njegovom majkom, prenijela je duboku izreku: “Da biste zaslužili moju naklonost, morate također aktivno tražiti i primiti moj blagoslov.” Razmišljajući na trenutak, čovjek je odgovorio: “Sumnjam da će mi to odobriti, oče.” Iznoseći riječi ohrabrenja, rekao sam: “Pokušaj. Ako odbije, reci joj ovo: ‘Jedan mi je starješina savjetovao da razmislim, jer jednog dana ćeš i ti predati svoju dušu Bogu.'” Poslušavši moj savjet, čovjek je bio zapanjen kada ga je njegova majka blagoslovila, rekavši: “Neka te Bog blagoslovi, dijete moje.” Ne gubeći vrijeme, čovjek je krenuo na radosno putovanje do planine Atos, noseći brojne darove i izražavajući svoje oduševljenje razigranim gestama.

Njegova nedvojbena radost bila je očita dok je opetovano izražavao zahvalnost Bogu, dok su mu suze sretnice tekle niz lice. Ova priča naglašava dubok utjecaj koji može imati roditeljsko prokletstvo ili neodobravanje. Kada dijete postane meta roditeljskog bijesa, može brzo postati zarobljeno u beskrajnom krugu sukoba, lišeno bilo kakve radosti ili pozitivnosti. Ovaj emocionalni nemir ima danak kod djece, uzrokujući im značajnu patnju u njihovim sadašnjim okolnostima. Iako mogu pronaći utjehu u budućim životima dok se trude iskupiti za svoja prošla djela, zaostale rane od njihove prethodne patnje mogu trajati beskonačno dugo.

Prema Abba Isaku, pojedinci koji podnose patnju u svojoj trenutnoj egzistenciji u suštini gutaju muke pakla. To je zbog duhovnih zakona koji su na snazi, a koji ublažavaju muke podzemnog svijeta. Međutim, čak i roditelji koji sklope dogovor s vragom nudeći mu svoje potomke, zapravo predaju vlasništvo nad svojom djecom zlonamjernom entitetu. Vrag bi tvrdio da su mu roditelji založili svoju djecu, dajući mu tako pravo da ih traži. U selu Farasa živio je bračni par s malim djetetom koje je često plakalo. Otac bi, shrvan neprestanim djetetovim suzama, izgovorio neku specifičnu frazu. Svaki put kad bi izgovorio te riječi, dijete bi nestalo iz njihove kolijevke. Shrvana, majka je potražila utjehu kod Hadžiefendije.

Legenda kaže da je dijete opsjednuto demonima potražilo utjehu u molitvama Hadžiefendijinim. Svaki put bi Hadžiefendija sišao s pozornice, čitao litanije pored djetetove postelje i svjedočio čudesnom povratku djeteta. Nažalost, ovaj se ciklus beskrajno ponavljao, ostavljajući ženu da moli za olakšanje. “Hadžiefendija, moli za nas. Dokle ćemo još ovo trpjeti? Meni nikad nije dosadno da te posjećujem, a zar ti dosadi dolaziti k meni? Sigurno će se šejtan umoriti i ostaviti dijete.” Naposljetku, dijete je prestalo nestajati, ali njegova reputacija “đavoljeg potomka” ostala je i dalje kako je rastao. Izazivao je pustoš u selu, raspirujući razdor širenjem glasina. Činilo se da njegova đavolska priroda teče njegovim venama. Ipak, sve je to bio dio Božjeg božanskog plana da usadi budnost i oprez u ljudska srca. Konačna Božja presuda ovom čovjeku ostaje neizvjesna, ali je jasno da će biti brojne koristi od toga.

U svijetu mnogi pojedinci vjeruju da je najprocjenjivi oblik bogatstva privilegija imati roditelje. Međutim, unutar carstva monaštva, najveći oblik blagoslova leži u primanju blagoslova starješine. Iz tog razloga obično se savjetuje traženje pristanka roditelja. Sjećam se razgovora s majkom koja je imala četvero djece, a ona je izrazila svoju žalost što nitko od njih još nije stupio u brak. Bilo mi je srce i za nju i za njezinu sada siročad. Unatoč mojim žarkim molitvama za njih, moji su se napori pokazali besplodnim. Postalo mi je očito da je u igri bila neka neobjašnjiva sila. Djeca su tvrdila da su pod nekom vrstom čaranja, iako su bila čvrsta u svojoj tvrdnji da to ne uključuje vještičarenje, jer bi to bilo očitije. Razmišljao sam je li njihova majka proklela njih, što su oni potvrdili. Otkrili su da ih je majka tijekom dana opominjala rečenicom “ostani panjevi, ostani panjevi” kao odgovor na njihovo loše ponašanje.

Savjetovao sam im da nježno pristupe svojoj majci, potičući je da traži iskupljenje i prizna svoje prijestupe, dajući im na kraju svoje blagoslove. Nevjerojatno, u razdoblju od manje od dvije godine, svo četvero djece našlo se u braku. Njihova majka, tužna udovica, borila se da uspostavi kontrolu nad svojom prkosnom djecom, koja su joj neprestano prkosila i suočavala se s posljedicama njezinih kletvi. Ali što se događa kada roditelji oslobode prokletstva na svoju djecu prije odlaska s ovoga svijeta? Je li moguće da se takvo prokletstvo skine?

Prvo, djeca se moraju introvidirati i priznati da su njihov neposluh i nedjela doveli do toga da ih roditelji proklinju. Preuzimanjem odgovornosti za svoje postupke i iskrenim pokajanjem, mogli bi se osloboditi stiska prokletstva. Drugo, djeca imaju priliku njegovati svoje duhovno ja, što bi moglo pozitivno utjecati i na njihove roditelje. Jedan je stariji čovjek jednom podijelio svoje iskustvo kako su ga roditelji prokleli kad je odlučio postati redovnik. Međutim, u njegovom slučaju kletva se na kraju pretvorila u blagoslov.