U posljednjih nekoliko mjeseci primjetan je porast cijena raznih roba, uključujući i prehrambene artikle. Međutim, jedan poseban sastojak koji je doživio značajan skok u svojoj cijeni je svinjska mast, što zauzvrat utiče na cijenu čvaraka. Širom Srbije, potrošači su sada prinuđeni da potroše skoro 2.000 dinara da bi nabavili kilogram ovog pravog domaćeg proizvoda, pretvarajući ove svinjske delicije u luksuzni artikal na trpezarijskim stolovima. Ono što se nekada smatralo osnovnom namirnicom za manje srećne, sada je evoluiralo u traženu poslasticu, a čvarci se prodaju po težini, a ne po količini.

Ne mogu se sjetiti niti jednog slučaja da je neko kupio cijeli kilogram čvaraka. Pojedinci se obično odlučuju za manje kutije od 200 grama, koje koštaju oko 320 dinara. Razlog za ovaj izbor je prvenstveno zbog visoke cijene vezane za kupovinu čvaraka u većim količinama. Vesna, iskusna prodavačica na pijaci, potvrđuje da su cijene raznih proizvoda, uključujući i krekere, u posljednje vrijeme značajno porasle.

Kao i svaki drugi aspekt života, dok neki ljudi možda doživljavaju mračna vremena, drugi uživaju u svjetlu uspjeha. U čudnim sprapskim selima, vrijedni i marljivi stanovnici koji uzgajaju svinje radi zarade trenutno uživaju u svojim postignućima. Međutim, vrijedno je razmisliti u kojoj mjeri je njihov prihod zaista narastao, s obzirom na rastuće troškove povezane s poljoprivrednim investicijama.

Pravljenje ukusnog čvaraka je umjetnost, a ne precizna nauka, a ključni sastojak leži u stjecanju dobro uhranjene i debele svinje. Ovaj svinjski primjerak trebao bi se pohvaliti dovoljnom količinom masti, koja se nakon toga pažljivo ekstrahira i prži kako bi se postigla savršena hrskavost. Može se tvrditi da postoje tri različite vrste pucketanja. Prvo, imamo rustikalnu verziju, koju karakteriše visok sadržaj masti, a zatim sledi čvarci natopljeni duvanom, koji imaju isušenu teksturu.