– U odnosu na neka prošla vremena, danas žene koje uđu u bračne zajednice ne žele više da ćute i da trpe supruga, ni po kojem mogućem osnovu. Tako imamo žena, koje ostanu u braku 7 ili 10 dana, i zbog najmanje moguće sitnice traže razvod braka. Prije su žene znale cijeli život trpiti pijanca u kući, maltretiranje i šta sve ne. Donosimo vam jednu jako zanimljivu ispovijed. 

Nakon pažljivog razmatranja i promišljanja, došao sam do zaključka da se upustim u novo poglavlje u svom životu. Dok su mi godine braka podarile bezbroj dragih uspomena i sreće, došao je trenutak da prigrlim život kao samostalna osoba. U mojim šezdesetima pojavila se novootkrivena želja da živim život po svojim uvjetima, bez kompromisa i ograničenja. Nakon više od četrdeset godina braka, koji mi je služio kao temelj mog postojanja, sada smatram da je teško i dugo oslobađati se njegove težine kako bih tragao za istinskim ispunjenjem. Biti u dugoj vezi često može dovesti do monotone i ustajale egzistencije. Međutim, nedavno sam se oslobodio tog kruga i sada vjerujem da je vrijeme da krenem u neistraženo područje. Vrijeme je da se usredotočim na osobni razvoj, otkrijem svoje skrivene talente i težnje.

Čeznem za tim da još jednom iskusim uzbuđenje što sam uistinu živ, da se uključim u nove interese, uspostavim veze s nepoznatim licima i krenem na putovanja bez da me opterećuje prtljaga prošlosti. Odluku o prekidu braka nisam donio bez pažljivog razmatranja. Upustio sam se u razdoblje duboke introspekcije i samoprocjene kako bih potvrdio da je to najprikladniji način djelovanja i za mene i za mog bivšeg supružnika.

U braku sam od 22. godine, ali sada sam donio tešku odluku o razvodu. Tijekom cijelog života dijelio sam doživotno druženje s istom osobom i zajedno smo bili blagoslovljeni radošću podizanja troje zdrave djece koja su, srećom, sva krenula na vlastita putovanja u potrazi za srećom. Dopustite mi da predstavim svoje obrazloženje za želju da se raziđem sa svojim mužem i prihvatim razdoblje neovisnosti kao slobodne žene na dulje vrijeme. Nemam nikakvu obavezu opravdavati svoje postupke ili se ispričavati za beznačajne stvari nakon što više nisam u braku.

Bilo da je u pitanju položaj mojih papuča ili stanje vrata smočnice, nema potrebe za objašnjenjima. Od ovog trenutka nadalje, odričem se odgovornosti za pranje zaprljanih čarapa i pripremanje jela kao što su juhe i kolači za druge. Moj fokus sada će se pomaknuti prema davanju prioriteta vlastitoj dobrobiti i pripremanju samo jela koja osobno želim konzumirati. Neprestana briga gdje je moj muž više me neće opterećivati.

  • Ne trebam se brinuti je li se prepustio prekomjernom piću sa svojim društvom ili se zadržao ispred trgovine dok je uživao u pivu. Ubuduće, moj će jedini fokus biti na vlastitoj dobrobiti i dobrobiti moje djece. Odlučna sam posvetiti svoje vrijeme i energiju osobnom hobiju, bez prisustva muža koji bi preispitivao moje izbore primjedbama poput:

“Što ti to treba u tvojim godinama, luda ženo? Živjeti u neposrednoj blizini pojedinca koji se pred članovima svoje obitelji pretvara da je obrazovan i mudar, samo da bi me javno osramotio, nešto je što više ne želim. Došao sam do svoje granice. Vjerujem da mi je preostalo otprilike desetljeće vrijednih godina postojanja, a tijekom tog vremena žudim za samoćom i oslobođenjem. Imate li kakav savjet za stanovnike Snežana? Je li postupak koji je poduzela ispravan?