Satelitski podaci iz nedavne studije otkrili su zabrinjavajuće vijesti o morskom ledu koji okružuje Antarktik, jer je dostigao neviđeno nizak nivo. Ovo je posebno alarmantno jer se ranije vjerovalo da je Antarktik otporan na efekte globalnog zagrijavanja. Ovo otkriće ostavilo je gotovo nepovjerljivog Waltera Meyera, NASA-inog nadzornika nivoa morskog leda. Stručnjaci specijalizovani za polarne regije objavili su upozorenja o potencijalnim dalekosežnim posljedicama nestabilnosti Antarktika. Širenje antarktičkog leda u velikim razmjerima igra ključnu ulogu u održavanju Zemljine temperature reflektirajući sunčevu energiju natrag u atmosferu i hlađenje okolne vode.

Međutim, ako bi se ovaj led otopio, Antarktik bi mogao doživjeti značajnu transformaciju od hladnjaka za našu planetu u funkciju radijatora, što bi rezultiralo pojačanim zagrijavanjem. Trenutno, obim leda koji pluta na površini Antarktičkog okeana iznosi manje od 17 miliona kvadratnih kilometara. Ovo predstavlja značajan pad od 1,5 miliona kvadratnih kilometara u odnosu na prosek za septembar, a takođe je ispod nivoa zabeleženog tokom prethodne zime.Da pogledamo u perspektivu, ovo područje je otprilike pet puta veće od Velike Britanije. Nažalost, Meyer, stručnjak za ovu oblast, ima pesimističan stav i ne predviđa značajan oporavak morskog leda.

Naučna zajednica aktivno istražuje osnovne uzroke za tako izuzetno niske nivoe leda, i susreću se sa izazovima bez presedana u proučavanju dugoročnih trendova na Antarktiku. Usred godine obilježene višestrukim globalnim toplinskim i temperaturnim rekordima koji su razbijeni, neki naučnici tvrde da su smanjeni nivoi leda ključna žarišna tačka koja zahtijeva pažnju.

Robbie Malet, cijenjeni istraživač sa Univerziteta Manitoba, trenutno stacioniran na Antarktiku, naglašava neospornu ranjivost našeg okruženja. Tim čiji je bio dio naišao je na značajne prepreke zbog tankosti morskog leda, ekstremno niskih temperatura i snažnih vjetrova. Malet je izrazio zabrinutost da prijeti opasnost da se led odlomi i zajedno s njima odluta u more.