Ako se često budite sa umorom i nedostatkom sna, čak i nakon što ste dali sebi preporučenih 8 sati odmora, moguće je da je za to kriva vaša noćna rutina. Stručnjaci sugeriraju da je optimalno vrijeme za spavanje između 22 i 23 sata, jer je to povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Ova tvrdnja je izrečena u publikaciji pod nazivom European Heart Journal – Digital Health, koja je visoko cijenjena u medicinskoj zajednici.

Dr David Plans, autor studije sa Univerziteta Exeter u Velikoj Britaniji, objasnio je da naša tijela rade na 24-satnom unutrašnjem satu koji se zove cirkadijalni ritam, koji je odgovoran za regulaciju različitih fizičkih i mentalnih procesa. Nalazi studije pokazuju da ako neko ode na spavanje prerano ili prekasno, to može poremetiti njegov unutrašnji sat i imati negativne implikacije na njegovo kardiovaskularno zdravlje. Međutim, važno je priznati da tačni uzroci ovog poremećaja još nisu u potpunosti shvaćeni.

Istraživanje je obuhvatilo značajan uzorak od 88.026 osoba iz Velike Britanije, koje su pažljivo odabrane između 2006. i 2010. godine. Prema podacima BlicŽene, prosječna starost učesnika u istraživanju bila je 61 godina, sa rasponom godina. u rasponu od 43 do 79 godina. Vrijedi napomenuti da su 58 posto učesnika bile žene. Tokom prosječnog perioda praćenja od 5,7 godina, ukupno 3172 osobe su dijagnosticirane kardiovaskularne bolesti. Najveća pojava bolesti zabilježena je kod onih koji su spavali u ponoć ili kasnije, dok je najniža stopa zabilježena kod onih koji su spavali između 22:00 i 22:59 sati.

Odabir spavanja u ponoć ili kasnije povećava vjerovatnoću razvoja kardiovaskularnih bolesti za 25 posto u odnosu na optimalno vrijeme spavanja poznato kao “zlatni sat”. Zaspati između 23 sata. a ponoć povećava rizik za 12 posto, dok spavate prije 22 sata. povećava za 24 posto. Naše istraživanje pokazuje da je najbolje vrijeme za spavanje u skladu s prirodnim 24-satnim ciklusom našeg tijela, a odstupanje od ovog ritma može imati štetne posljedice po naše zdravlje.