Hrvatski porizvod povlači se sa polica u svim trgovinama gdje je izložen. Radi se o kulenu hrvatskog proizvođača, koji se prodaje u više trgovina.

Državni inspektorat Hrvatske izvijestio je u srijedu da se trajni suhomesnati proizvod Zagorski kvrgavi kulen, težine 500 grama, povlači jer je utvrđena bakterija salmonela. Proizvođač kulena je Škalec promet doo, mesnoprerađivačka tvrtka sa sjedištem u Družilovec 116, a potrošačima ga distribuira Mesnica Grašo.

Kako se navodi u priopćenju, navedeni proizvod ne udovoljava mikrobiološkim standardima propisanim Uredbom Komisije (EC) od 15. studenog 2005. o hrani. Izjava se izričito odnosi samo na gore navedeni proizvod.

Predmetna stavka označena je kao LOT broj 23012023, što znači da je proizvedena 23. siječnja 2023. Rok trajanja ovog proizvoda određen je za 6. veljače 2024.

Prehrambeni proizvodi koji se temelje na mesu i drugi konzumni proizvodi koji sadrže mlijeko ili jaja sami su u opasnosti od kvarenja i kontaminacije salmonelom.

Nije neuobičajeno da se proizvodi uklanjaju s polica zbog takvih briga. Međutim, važno je uzeti u obzir koliko je pojedinaca kupilo i konzumiralo predmetni proizvod.

Nadležna tijela žude da se ova informacija što prije prenese potrošačima, kako bi oni što prije izbacili navedeni proizvod sa svojih jelovnika.