Nikola Tesla je bio jedan od najvećih naučnika sa naših prostora koji je postigao izuzetan uspjeh u svijetu. Nažalost, nepravedno je tretiran u svoje vrijeme, pa je tek kasnije dobio barem dio zasluga koje je zaslužio.

“Teslin znanstveni centar”, koji se nalazi u Shorehamu u New Yorku, progutao je bijesan požar.

Prema izvješćima lokalnih medija, postojeći laboratorij posljednji je koji je pripadao slavnom znanstveniku Nikoli Tesli.

Požar je navodno izazvao osjećaj nelagode među stanovnicima u neposrednoj blizini.

Tracy Farrelly izrazila je užasnutost razornim požarom koji je zahvatio Teslin laboratorij. Oštar miris dima bio je primjetan čak i iz daljine.

Jučer poslijepodne, po lokalnom vremenu, policija okruga Suffolk obaviještena je o požaru koji je izbio u zgradi koja se nalazi na raskrižju ulica Robinson i Tesla u istočnom području Shorehama.

Policija nije ponudila nikakve dodatne detalje ili uvide osim ove izjave.

Vatrogasna služba Shorehama potvrdila je prisutnost požara, iako su potvrdili da u ovom trenutku nisu u mogućnosti procijeniti veličinu uništenja.

Svoju pomoć domaćim vatrogascima ponudili su i vatrogasci iz drugih postaja.

Direktor Teslinog laboratorija rekao je Tanjugu da je postavljanje krune na rekonstruisani 112 godina star dimnjak u Vardenklifu, gde se nalazi jedini preostali laboratorij Nikole Tesle, obavljeno pre tri godine. Ova instalacija označava još jednu prekretnicu u osnivanju Teslinog muzeja na Long Islandu, prema direktoru znanstvenog centra Vordencliffe Marku Alesiju.

Teslin dimnjak od crvene opeke izrađen po narudžbi, koji je težio preko dvije tone, izradio je arhitekt Stanford White, čija su značajna djela Madison Square Garden u New Yorku i druga.

Alesi je naveo da je obnova dimnjaka predstavljala znatne poteškoće, ali je otkrila i iznenađujuće otkriće vezano uz Tesline tunele, koje stručnjaci upravo istražuju. Postavljanje krune dimnjaka bio je ključan pothvat u očuvanju laboratorija i Teslinih postignuća.

Nakon otkrića netipične cigle i luka, konzultirani su stručnjaci iz povijesti, arhitekture i inženjerstva. Otkrili su udubljenje koje se trenutno proučava kako bi se odredila njegova funkcija i potencijalne veze s Teslinim podzemnim tunelima ispod Vordencliffea, koji su korišteni u eksperimentima bežičnog prijenosa energije. Ovu informaciju priskrbio je Vordencliffe Center, poznat i kao Teslin znanstveni centar u Wardenclyffeu.

Procijenjeno je da je dimnjak, posebno kruna od kovanog željeza, zbog derutnosti u lošem stanju. Unatoč zastoju izazvanom pandemijom COVID-19, proces obnove koji je prvobitno započeo u veljači nastavljen je u lipnju, kako je potvrdio centar.

Alesi izvještava da je dimnjak rekonstruiran korištenjem samo netaknutih dijelova materijala od opeke. Lokalna zajednica, koja se jako ponosi očuvanjem Long Islanda i povijesnog značaja Teslinog laboratorija, aktivno je sudjelovala u procesu rastavljanja, organiziranja i ponovnog slaganja cigli.

To je učinjeno kako bi se osiguralo da svjetska povijest koju je Tesla napisao upravo u tom laboratoriju nije izgubljena u vremenu.

Naša misija transformacije Teslinog posljednjeg laboratorija u inovativni muzej značajno je iskoračila s rekonstrukcijom dimnjaka. To je bio ključni korak u procesu obnove laboratorija koji je jedini takve vrste koji je ostao.