U nastavku ovog članka, predstavljamo vam nevjerovatnu priču s jednog vjenčanja, gdje su uzbudljivi događaji zabilježeni video snimcima od strane gostiju, a isti snimci su zatim objavljeni i na društvenim mrežama. Upravo u tim trenucima kada slavimo i prisustvujemo ovakvim dešavanjima možemo se opustiti, uživati ​​u društvu i prepustiti se atmosferi i veselju tokom kojeg ćemo možda i popiti po koju čašicu alkohola više.

Vjenčanja, poznata po svojoj nepredvidivosti, nude spektakl raznolikih iskustava, povremeno poprimajući nepovoljan preokret koji dovodi do nesretnog upada organa reda, što u konačnici baci ljagu na cijelu aferu. Na Balkanu su brojna vjenčanja koja su ostavila upečatljiv dojam, a mi smo nekoliko jedinstvenih trenutaka zabilježili videom. Jedna nezaboravna scena bila je muškarac iz Vinkovačkog kraja koji je po svoju nevjestu stigao u kamionu napunjenom betonom. Dodatno, kum je svečano ušao ispred crkve jašući kosilicu. Kada govorimo o darovima, tema se može opširno istražiti, a jedna od opcija koja se ističe je štednjak Smederevac, a odmah nakon nje slijedi poklon novog bojlera. Nije samo Balkan taj koji briljira u organiziranju ekstravagantnih vjenčanja, Rusija se također može pohvaliti priličnim udjelom divljih slavlja, gdje se može dogoditi sve i svašta, uključujući i masovne tučnjave koje su postale prilično popularne.

Bilo da se radi o svatovima, mladencima ili samim mladenkama, nitko nije imun na ludnicu i uzbuđenje koje prožima ove veličanstvene događaje. Međutim, kako bismo pružili cjelovitiju perspektivu, sada ćemo se usredotočiti na drugu zemlju istočne Europe, točnije Rumunjsku. Iznenađujuće, ovaj video je prikupio nevjerojatnih 7 milijuna pregleda. Tijekom svadbene proslave sve je poglede plijenila žena koja je ukrala show svojim očaravajućim plesnim pokretima, ostavljajući muškarce u čudu dok su je promatrali bez daha. U Rumunjskoj je tradicionalni ples velika privlačnost za turiste, služeći kao glavna atrakcija. Putnici koji odluče posjetiti Rumunjsku često se ugodno iznenade zadivljujućim tradicionalnim plesovima, kao što su “calusarii” i “hora” (ples u krugu). Ovi plesovi besprijekorno spajaju graciozne pokrete s očaravajućim ritmovima. “Calusarii” simboliziraju rituale inicijacije, dok u zajedničkoj “hori” mogu uživati ​​svi članovi zajednice, osobito nedjeljom. Bit ovih plesova leži u njihovoj sposobnosti da rekreiraju i ožive drevne tradicije.

Tijekom blagdana Božića i Nove godine, uobičajeno je da djeca i mladi putuju od jedne kuće do druge, upuštajući se u divan čin pjevanja i plesa uz očaravajuće božićne melodije. U nekim regijama Rumunjske kite se tradicionalnim maskama, dodajući dašak kulturne autentičnosti svojim nastupima. U znak zahvalnosti za njihov glazbeni talent, nagrađeni su preslatkim kolačima i sočnim voćem. Među najpoznatijim i najcjenjenijim božićnim običajima su Steaua, Plugusorul, Sorcova i Capra. Početak godine obilježen je svetkovanjem Boboteze 6. siječnja i Dana San Juana 7. siječnja. U tim radosnim prilikama Rumunji pobožno pohađaju crkvene službe, noseći svetu vodu za duhovno ozdravljenje i pročišćenje.

1. ožujka obilježava se Martišorul, praznik koji utjelovljuje nadu, optimizam i vjeru u svjetliju budućnost. U središtu ovog blagdana krije se crveno-bijeli lančić koji krasi poseban šarm, bilo novčić ili privjesak. Kao simboličnu gestu radosti i blagostanja, roditelji koriste ovaj lanac kako bi se ujedinili sa svojom djecom, potičući sreću i dobro zdravlje. Potječe iz davnih vremena prije kršćanstva, tradicionalni “ples medvjeda” uključuje plesače ukrašene živopisnom odjećom ili životinjskim krznom dok putuju od jednog seoskog prebivališta do drugog. Pjesmom i plesom, vjeruje se, tjeraju zle sile.

Ovaj osebujni običaj sada je došao do urbanih područja Rumunjske. Judi iz sjeverne Rumunjske, poznati po sudjelovanju u ritualu igre medvjeda tijekom Božića i Nove godine, također osiguravaju da jedan od krznenih kostima medvjeda bude opremljen zaštitnom maskom za lice. Promatrajući fotografije, čovjek ne može a da ne osjeti nelagodu kada se suoči s medvjeđim kožama, što ovom ritualu daje intrigantan element.