Josipa Lisac, neponovljiva dama s jednim od najraskošnijih glasova na balkanskoj muzičkoj sceni, proživela je retku ljubavnu priču s legendarnim Karlom Metikošem koja se retko viđa i na filmskom platnu. Čak i nakon 33 godine, Josipa ga i dalje voli, posvećuje mu svaki koncert i piše mu pisma. Od trenutka kada je napustio ovaj svet, nikada nije pogledala drugog, jer kako kaže, njen emotivni svet zauvek pripada Karlou.Josipa i Karlo su se upoznali davne 1971. godine, a njihova bajka je počela već pri prvom susretu.

“Jednom sam otišao u Petrinju, sreo Josipu Lisac, naši pogledi su se sreli – kao u priči – i od onda se više nismo rastajali. Od 1971. godine. Bio sam oduševljen njenim pevanjem i načinom na koji se ponašala… Onda sam se do ušiju zaljubio i tako,” govorio je Karlo, a i Josipa je potvrdila da je pogled bio presudan:”Pa tako, pogledali smo se i od tada smo skupa. Zbilja smo se pogledali.”

Josipa je tada bila mlada umetnica, neshvaćena devojčica izgubljena na muzičkoj sceni, dok je Karlo Metikoš već bio muzički pustolov Met Kolins. Njegov pseudonim odražavao je šarmantnog rokera koji je putovao od Sovjetskog Saveza preko Irana do Etiopije, živeći među skitnicama i tragajući za angažmanima. Njihov susret u Petrinji je bio sudbonosan i promenio je tok njihovih života.”Bila je, onak’, malo debeljuškasta, slatka, al’ je fenomenalno pevala”, rekao je jednom o njoj, “prva ploča koju je Josipa u životu kupila bila je – ploča Meta Kolinsa! Sudbina…”Josipa Lisac

Njihova ljubavna priča bila je nešto posebno, a prvi zajednički album nazvan “Dnevnik jedne ljubavi” odražavao je upravo to – njihovu neobičnu i duboku povezanost. Karlo je stvarao muziku za nju, a Josipa ju je izvodila na način koji niko drugi nije mogao. Njihova ljubav i saradnja doneli su im zajednički uspeh i nezaboravnu umetničku baštinu.Nažalost, Karlo je preminuo 1991. godine, ostavljajući prazninu u srcu Josipe. Ipak, njihova ljubav nije prestala. Godinu dana nakon njegove smrti, Josipa je organizovala koncert u njegovu čast, tradiciju koju održava i danas.Josipa Lisac nije želela venčanje s Karlom, ističući da joj je važnija bila iskrena emocija nego formalnosti. Njihov odnos bio je jedinstven i temeljio se na dubokom poštovanju i ljubavi.

“Nikada nismo razgovarali onako monstruozno kako ja danas čujem ljude da razgovaraju. Nikada nismo jedno drugome opsovali ili zalupili vratima. Šta smo si imali da kažemo, rekli bismo odmah, nismo ostavljali za kasnije. Sve smo rešavali razgovorom. Kad bi neko od nas bio indisponiran ili pod stresom, drugi bi ga dizao, tako smo se smenjivali i funkcionisali,” napisala je Josipa o njihovom odnosu.Josipa i Karlo proveli su zajedno 20 godina, a nakon Karlove smrti, Josipa nikada nije razmišljala o drugom muškarcu.”Nikada nisam pomislila na drugog muškarca, jer mi je srce puno i u njega više ništa ne može da stane,” čuvena je rečenica Josipe Lisac, koja svedoči o snazi i dubini njihove ljubavi.