Lokalno područje je blagoslovljeno obiljem arhitektonskih remek-djela, toliko da je njihova ljepota prevazišla regionalne granice, a sada su globalno poznata. Jedan takav dragulj je kuća koja se nalazi u Albaniji, čija je veličanstvenost toliko izvanredna da je teško razaznati da li je njena unutrašnjost ili eksterijer estetski ugodnija.

 

 

 

Smješten u blizini Lješa i Albanije, arhitektonsko remek-djelo Mriza i Zanavinog doma je zadivljujući spoj kamena i stakla. Ova jedinstvena kombinacija je stekla svjetsko priznanje, s vodećim arhitektonskim web stranicama sa člancima o savršenoj integraciji modernih i tradicionalnih materijala. Mrizi i Zanave, osnivači agroturističkog domaćinstva, transformisali su napuštenu staru zgradu u impresivnu viziju budućnosti, poštujući njenu prošlost. U centru imanja je proglašena najlepša kuća u Albaniji, koja spaja starinu sa savremenim u svom spoljašnjem dizajnu.

 

 

 

 

Za dizajn je zaslužan Plis Atelier, koji se poigravao asortimanom prirodnih tekstura. Tradicionalna kamena obloga koja prekriva eksterijer razbijena je dvospratnim ugaonim prozorom. Ovo omogućava da više svjetla uđe u kuću, a istovremeno prenosi poruku da se običaji mogu održavati i revitalizirati istovremeno. Dizajn enterijera je priča za sebe. Ambijent soba je dizajniran da pruži neusporedivi osjećaj topline i udobnosti. Ovaj efekat je najvećim dijelom posljedica prevladavanja drvenih elemenata koji dominiraju dekorom, kao što su debele stropne grede i podnožje kreveta izrađeno od trupaca.

 

 

 

 

 

Dodatno, bočni stolovi su izrađeni u komplementarnom stilu, koji prostoru daje jedinstven šarm. Svaki aspekt soba u ovoj nekretnini za iznajmljivanje pažljivo su osmislili vlasnici. Podove krase i tepisi i krzneni ćilimi, pružajući ugodnu i privlačnu atmosferu. Kupatilo je promišljeno uređeno ukusnom kombinacijom keramike, drveta, kamena i stakla, sve u zemljanim i bijelim tonovima koji stvaraju spokojno i opuštajuće okruženje. Booking navodi da cena noćenja za dve odrasle osobe i jedno dete iznosi oko 14.000 dinara.