Omar Burkan Gala, vrlo svestran pojedinac iz Iraka, uspio se etablirati kao istaknuta ličnost u oblastima modelinga, glume i fotografije. Ipak, 2013. godine njegovo ime je prevazišlo granice i steklo globalno priznanje, a sve zahvaljujući izuzetnom skandalu koji se razvio. Poznat po svojim upečatljivo zadivljujućim fizičkim atributima, Omarov očaravajući šarm smatran je toliko privlačnim da mu je odbijen ulazak u Saudijsku Arabiju, što je izazvalo val galame i kontroverze oko njegove ličnosti. Ipak, Omar je vješto iskoristio ovaj prolazni trenutak ozloglašenosti i genijalno ga iskoristio, koristeći svaku priliku koja mu se pružila.

Tokom kulturnog festivala u Rijadu, Omar se našao uhvaćen u neočekivanom incidentu, koji je kasnije ispričao u intervjuu obavljenom u januaru 2015. Kao poznatog modela, Omarovo prisustvo na promotivnom štandu privuklo je pažnju nekoliko djevojaka koje su prisustvovale festivalu, koje su mu željno prilazile tražeći autograme i fotografije.

Međutim, ova naizgled bezazlena interakcija nije se dopala mještanima, pa su čak i vlasti uljudno intervenirale, naloživši Omaru da napusti prostorije. U svom sjećanju, Omar je izrazio da je razlog za ovaj zahtjev proizašao iz zabrinutosti da bi njegovo prisustvo moglo izazvati romantična osjećanja među prisutnima.

Tokom tog određenog vremenskog perioda, određena osoba, poznata po svom privlačnom držanju, otišla je na popularnu platformu društvenih medija, Facebook, i podijelila izjavu koja izaziva razmišljanje. Poruka koju je prenijela bila je duboka i usmjerena na ideju da pravu ljepotu žene treba sagledati kroz dubinu njene duše, prije svega kroz oči, jer upravo tu i živi ljubav. U tom periodu delegacija Saudijske Arabije osjetila je potrebu da objavi zvaničnu izjavu u kojoj se pojašnjava da Borkan nije protjerana iz cijele zemlje, već isključivo sa festivala kojem je prisustvovala.