Svadbeni običaji, poznati po svojoj ekscentričnosti, ne prestaju iznenađivati ​​javnost, ali i dalje ostaju kao sastavni dio različitih kultura. Vjenčanja, koja su posvuda obožavana, pokazuju karakteristična obilježja koja odražavaju običaje, vjerovanja i društveni položaj zaručenog para. Od zemlje do zemlje, ceremonije se razlikuju, nudeći uvid u bogatu tapiseriju tradicija diljem svijeta.

  • Iako smo upoznati s običajnim elementima vjenčanja, poput bijele vjenčanice, vela, bidermajer buketa i razmjene prstenja, postoje određeni rituali koji su izuzetno jedinstveni i nesvakidašnji, nadilaze sve konvencionalne okvire. Istražimo neke od najneobičnijih rituala prije vjenčanja. U Kini teku suze, dok se u Švedskoj izmjenjuju nježni poljupci. Narod Tujia iz Kine ima jedinstvenu tradiciju vjenčanja koja uključuje mjesec dana pripreme. Međutim, ova priprema ne uključuje organizaciju mjesta, benda ili dekoracija. Umjesto toga, vrti se oko plača. Mlada počinje tako da svaki dan plače jedan sat, počevši 30 dana prije vjenčanja. Nakon deset dana uključuje se njezina majka, a onda, deset dana kasnije, i baka.

To se nastavlja sve dok sve žene u obitelji ne zaplaču najmanje 60 minuta svaki dan. Zanimljivo je da ovaj čin plača ne označava tugu; nego simbolizira kombinaciju radosti i duboke ljubavi. Žene plaču različitim intenzitetom i proizvode niz popratnih zvukova, koje neki opisuju kao nalik melodičnoj pjesmi. U Švedskoj, s druge strane, postoji drugačija tradicija vjenčanja koja uključuje ljubljenje.

 

  • Iako nije isto što i srpski običaj, gdje nekoliko stotina gostiju izljubi par i čestita im, ipak ima svoj značaj. Ako u bilo kojem trenutku vjenčanja mladoženja iz bilo kojeg razloga napusti dvoranu, svi neoženjeni muškarci imaju priliku poljubiti mladenku. Slično tome, ako mladenka napusti dvoranu, neudate žene imaju priliku poljubiti mladoženju. Ova tradicija dodaje element uzbuđenja i spontanosti slavlju vjenčanja. U Keniji se dogodio šokantan incident kada je otac mladenke pljunuo na nju tijekom ceremonije vjenčanja. Vjenčani običaji naroda Masai u Keniji doista su osebujni. Tijekom višednevnog obreda, mladenkin otac daje blagoslov svojoj kćeri mažući joj glavu i prsa mješavinom janjeće masti i ulja.

Dok se u europskoj kulturi pljuvanje obično povezuje sa sramom ili neodobravanjem, pleme Maasai ga vidi kao sredstvo za privlačenje sreće i prosperiteta. Nakon ovog rituala, mladenka kreće na put sa svojim mužem, ne osvrćući se kako ne bi bila pretvorena u kamen. Bez obzira na udaljenost, putuju pješice dok ne stignu do mladoženjine rezidencije. Upravo u tom trenutku mladenkina svekrva brije glavu, učvršćujući njihovu zajednicu kao doživotnih partnera.

  • Nešto sasvim drugačije događa se u Južnoj Koreji. Prijatelji i kumovi sudjeluju u jedinstvenoj tradiciji poznatoj kao ritualno udaranje mladoženjinih nogu. Ovaj običaj uključuje skidanje mladoženjinih cipela, vezanje njegovih stopala užetom, a zatim ih vješanje u zraku za zadavanje udaraca pomoću štapova ili posebne ribe. U korejskoj kulturi postoji dugogodišnja tradicija za koju se vjeruje da jača mladoženjinu snagu u njegovoj bračnoj noći. Iako može biti pomalo neugodno, također se smatra ugodnim iskustvom. Svrha ove tradicije je provjeriti mladoženjinu snagu i znanje, često kroz korištenje kviz pitanja tijekom bičevanja. Unatoč svojoj bezbrižnosti, ovaj običaj ima veliku važnost u korejskoj kulturi. U Škotskoj je običaj trljati mladenku smećem, dok u Njemačkoj tradicija uključuje mladence koji sudjeluju u ritualu piljenja.

U Europi postoji dugogodišnja škotska tradicija koja se i dalje prakticira poznata kao polijevanje mladenke. Ovaj običaj je sastavni dio predsvadbenog rituala. Obično se događa tijekom večeri, mladenku ugodno iznenade njezine prijateljice koje je pokriju od glave do pete nečistim rukama, kao i razmažući je raznim oblicima smeća. Raspon tvari koje se koriste za ovaj ritual je širok, od usirenog mlijeka do mješavine katrana i perja.

  • Ova prastara tradicija uključuje tuširanje mladenaca mješavinom katrana i brašna kako bi se zaštitili od zlih sila. Podsjeća to na običaj u seoskim sredinama da svatovi gađaju jabukom krov mladenkine kuće. Prema prastarom njemačkom običaju, mladenka i mladoženja na dan vjenčanja obavljaju simboličan čin zajedničkim piljenjem komada drveta, držeći svaki za jedan kraj pile. Ova značajna gesta služi kao dokaz skladne suradnje para i nepokolebljive odlučnosti da savladati sve izazove koji se mogu pojaviti tijekom njihovog bračnog života. Po završetku židovske ceremonije vjenčanja, mladenci se upuštaju u simboličan čin uskačući u vreću i zajednički razbijajući čašu.

Ovaj ritual obuhvaća višestruka tumačenja, no njegova je temeljna svrha označiti da brak uključuje trenutke tuge i sreće, te da u svim okolnostima partneri trebaju nepokolebljivo podržavati jedno drugo. Kulminacija svadbenog veselja događa se kada mladenka uspješno rodi dvoje djece. Unutar zajednice Nuer u Sudanu, bračni običaji nalažu da mladoženja mora osigurati nevjesti određenu količinu stoke kao oblik plaćanja.

  • Ipak, mladenka je ta koja u ovoj zajednici snosi teže obveze. Ceremonija vjenčanja ne završava dok ona ne rodi dvoje potomaka. Ako žena ima samo jedno dijete, muž zadržava pravo tražiti razvod braka. Nadalje, u nesretnom slučaju muževljeve smrti, dužnost njegovog brata postaje preuzeti ulogu udovičina supružnika. U Puerto Ricu, vjenčanja uključuju ključnu tradiciju koja uključuje prisutnost Barbie lutke koja podsjeća na mladenku i ukrašena je u njezinoj točnoj odjeći. Ova lutka ima značajnu simboliku, jer gosti prilažu novčane darove kako bi podarili sreću novopečenom paru u njihovim budućim pothvatima. U regiji Borneo, koja je podijeljena između Indonezije i Malezije, pleme Tidong pridržava se dugovječnog običaja koji zabranjuje novovjenčanim parovima korištenje bilo kakvih zahoda, uključujući toalete, tri dana i tri noći nakon njihovog vjenčanja.

Kao rezultat toga, mladenka i mladoženja konzumiraju minimalno hrane i pića tijekom trajanja svadbenog veselja. Pleme Tidong čvrsto vjeruje da ovaj ritual osigurava dugovječnost, radost i prosperitet njihove bračne zajednice. Spajanje u brak s drvetom Jedan od najstrašnijih religijskih običaja indijskog naroda je Kumbh Vivah. U ovom ritualu, djevojke koje su rođene u astrološki “pogrešnom” vremenu, poznatom kao Mangalik Dosh, moraju sudjelovati u jedinstvenom procesu kako bi se riješile prokletstva.

  • Prije stvarnog braka, od njih se traži da se vjenčaju ili s kipom božice Vishnu, svetom smokvom ili stablom banane. Praksa poznata kao Kumbh Vivah u određenim se regijama shvaća kao sjedinjenje između mlade žene i posude s vodom. Indijski astrolozi vjeruju da prisutnost Mangalik Dosha može imati štetne učinke na bračni život osobe, dovesti do svađe, pa čak i prerane smrti jednog supružnika. Kako bi se riješila tih zlonamjernih utjecaja, djevojka mora sudjelovati u ceremonijalnom ritualu, obući vjenčanicu i okititi se izvrsnim nakitom. Tek tada će negativne čarolije biti uklonjene, dopuštajući joj da krene na bračno putovanje sa svojim odabranim partnerom.

Aishwarya Rai, poznata bollywoodska glumica, prošla je takvu ceremoniju vjenčanja s drvetom prije nego što se konačno vjenčala sa svojim sadašnjim suprugom Abhishekom. U određenim regijama Indije prevladava vjerovanje da pojedinci mogu postati posude za zle duhove.

  • Ova se predodžba obično povezuje s djevojkama koje se smatraju iznimno neprivlačnima ili imaju fizičke deformacije, čak i one male kao što je nedostatak zuba. Kako bi se otklonilo ovo neobično prokletstvo, uobičajeno je da se pogođena djevojka uda za životinju, obično kozu ili psa. Nakon toga se organizira složena ceremonija vjenčanja, zajedno s veseljem i veseljem. Nakon ovog lažnog spajanja, događa se stvarno vjenčanje, odražavajući prvotno slavlje.