U ovom članku izbjegavamo bilo kakvo spominjanje korona virusa ili mračnih događaja koji su se nedavno odigrali. Umjesto toga, cilj nam je da ponudimo nešto uzbudljiviji komad, skrojen za one koji uživaju u intelektualnoj kontemplaciji. Prije nekoliko dana pokrenuta je intrigantna rasprava u vezi s minijaturnim, ali poznatim objektom s kojim se svi susrećemo u svakodnevnom životu. Sve je počelo kada se na Facebooku pojavila slika ovog uobičajenog predmeta, koji se nalazi i u našim domovima i u uredima.

Ova naizgled obična slika izazvala je živu debatu oko njenog ispravnog označavanja. Kako se vidi iz bezbroj komentara ispod slike, postalo je očigledno da ovaj objekt nosi brojna imena. Neki pojedinci ga nazivaju zihericom ili zihernadlom, dok ga drugi identificiraju kao štipaljkom za uši. Zanimljivo je da ima onih koji je svrstavaju u špenadlu, iako mnogi tvrde da se špenadla, ili dodatak, odnosi na nešto sasvim različito. Nadalje, određene regije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji imaju svoje jedinstvene nazive za ovaj artikal, kao što su Spuča, špiljka, bašlija ili aslija, pinja i zaklepača.

Konačno, naše primorsko područje ima za njega posebno karakteristično ime – puntapeta. U odjeljku za komentare ispod, ljudi su podijelili različite nazive za određeni predmet, uključujući Spijoda, skvaca, sklopica, suica, katance, patenta, spena i shigurec. Međutim, komentar koji je dobio najviše pažnje odnosi se na “dugme”. Jedan korisnik je to duhovito nazvao “tako je ja zovem, nisam siguran da li je to tačno.”

Drugi korisnik je dodao humor objašnjavajući da se njime uvlači gumica u gaće. Sada se postavlja pitanje kako vi lično zovete ovaj predmet? Slobodno podijelite svoje ime za to u odjeljku za komentare.