Sigurni smo da je svako domaćinstvo barem jednom imalo problem sa nepoželjnim gostima u kući , odnosno malim insektima -mravima. U današnjem članku tkrijte prirodne  preparate  za uklanjanje dosadnih malih insekata , a nije štetno po zdravlje ukućana  kao mnogi hemijski preparati.

 

 

 

1.Bijelo sirće je široko priznata prirodna metoda za eliminaciju mrava. Da biste koristili ovu metodu, pomiješajte sirće i vodu u jednakim dijelovima u bočici s raspršivačem i nanesite na područja gdje su mravi viđeni. Dodatno, za čišćenje površina koristite krpu namočenu u istu otopinu octa i vode da ih obrišete.

2.Kuhinjska so, poznata i kao kuhinjska so ili natrijum hlorid, često se koristi začin u mnogim kulinarskim jelima. To je mineral koji se često vadi iz naslaga soli pronađenih u podzemnim rudnicima ili se izvlači iz morske vode procesom isparavanja. Sol je esencijalni nutrijent koji je potreban ljudskom tijelu u umjerenim količinama, ali prekomjerna konzumacija može dovesti do zdravstvenih problema poput visokog krvnog tlaka. Osim upotrebe u kuvanju, sol ima razne druge primjene kao što su konzerviranje hrane, omekšavanje vode, pa čak i u nekim medicinskim tretmanima. Za izradu domaćeg sredstva protiv mrava potrebno je pomiješati nekoliko kašika kuhinjske soli s vodom koja je prokuhana i ostavljena da se ohladi. Nakon što je smjesa stvorena, treba je staviti u bocu s raspršivačem radi lakšeg korištenja. Raspršite otopinu na područja gdje se mravi okupljaju ili uđu u dom. Sol će stvoriti neprolaznu barijeru za mrave.

 

 

 

3.Kreda je meka, bijela sedimentna stijena koja se sastoji od kalcijum karbonata. Često se koristi za pisanje i crtanje na raznim površinama zbog svoje praškaste teksture i sposobnosti da ostavlja tragove. Kreda se također može koristiti u nizu drugih primjena, kao što su građevinarstvo, poljoprivreda i kao punilo u proizvodima kao što su boje i plastika. Uzmite kredu i razbijte je na male komadiće. Zatim rasporedite komade duž pukotina na rubovima zida. Ove pukotine su poželjna skrovišta problematičnih stvorenja.

4.Cimet u prahu. Da biste otjerali mrave iz određenog područja, obilno pospite cimet duž njihovog puta. Nakon kratkog vremenskog perioda, mravi bi trebalo da napuste ovo područje zbog svoje averzije prema snažnoj aromi cimeta. Prilikom ulaska u vaš dom, početna tačka pažnje gostiju često je miris. Osjećaj svježine može se postići bez oslanjanja na sintetičke kemikalije ili proizvode. Da biste otjerali mrave, pomiješajte tri žlice borne kiseline i šećera u 200 ml tople vodene otopine. Potopite pamučne kuglice u ovu mješavinu i smjestite ih na mjesta gdje se mravi skupljaju.

 

 

 

5. Borna kiselina -Šećer će privući mrave, dok ih borna kiselina efikasno eliminiše. Ako želite držati mrave podalje i želite izbjeći korištenje štetnih industrijskih insekticida, umjesto toga okrenite se citrusnom voću. Poznato je da ovi plodovi nisu privlačni mravima i mogu se koristiti da ih odvratite.
Prirodno rješenje je prskanje limunovog soka u područjima koja su popularna mjesta za mrave.

6. Biber je začin koji se najčešće koristi u kulinarskim pripremama širom svijeta. Njegov opor okus i aroma čine ga svestranim sastojkom koji se može dodati jelima u različitim oblicima, poput mljevenih, pahuljica i cijelih. Pored svojstava poboljšanja okusa, paprika je također pokazala da ima ljekovita svojstva, uključujući protuupalno i antioksidativno djelovanje. Uzgoj paprike ima dugu istoriju, a dokazi o njenoj upotrebi datiraju još iz antičkih vremena u Indiji i jugoistočnoj Aziji. Danas je to jedan od začina kojima se najviše trguje na globalnom nivou i osnovni je proizvod u mnogim kuhinjama širom svijeta. Primarni cilj mrava koji su zalutali u vaš dom je pronaći šećer. Međutim, moguće ih je spriječiti korištenjem bibera kao zamjene. Jednostavno posipajtebiberom duž njihovih staza kako biste prenijeli poruku da u blizini nema šećera.

 

Začini koji se obično nalaze u kuhinjskim ormarićima su bitan element u kuvanju. Ovi aromatični sastojci se koriste za poboljšanje okusa i arome različitih jela. Dok se neki začini koriste u gotovo svakom receptu, drugi su specifičniji za određene kuhinje ili jela. Održavanje dobro opskrbljenog ormarića sa začinima ključno je za svakog kućnog kuhara koji želi napraviti ukusna jela. Kako biste mravi držali podalje, pričvrstite lovorov list na posudu sa šećerom. Aroma lovora će ih odvratiti od približavanja. Slično tome, upotreba žalfije će dati uporedive rezultate. Za kuhinjske ormariće stavite malu vrećicu žalfije unutra, a jak miris koji iz nje izbija bit će neprijatan za sve mrave koji se približe, obeshrabrujući ih da se zadržavaju unutra.