Prošlo je tačno osam godina od tragične smrti mladog Mahira Rakovca iz Sarajeva, događaja koji je duboko potresao ceo region i ostavio bez reči mnoge. Mahir, svega 14-godišnji dečak, izvršio je samoubistvo 14. decembra 2015. skočivši s osmog sprata zgrade u kojoj je živeo. Ovaj tužan događaj podigao je veliku prašinu u javnosti nakon što su njegova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović, oboje ugledni profesori, izneli uznemirujuće tvrdnje da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja i seksualnog zlostavljanja u školi."MISTERIJA SKOKA SA ZGRADE" Pre 8 godina Mahir (14) se zbog ZLOSTAVLJANJA bacio sa 8. sprata, ali tragediji tu nije bio kraj!

Alisa, majka Mahira, izražavala je svoju bol i očaj pred smrću svog sina, ističući da je Mahir, miran i dobar dečko, izgubio svaku nadu zbog višestrukog izdavanja u školi. Otvoreno je govorila o bolnoj stvarnosti koju je njena porodica prošla i upozoravala na ozbiljnost problema vršnjačkog nasilja.Samoubistvo se dogodilo kada je Mahir, tog kobnog 14. decembra, zapalio svoju školsku torbu, obuo se, popeo na najviši sprat zgrade i skočio. Nakon vesti o ovom tragičnom događaju, lokalne komšije su svedočile o Mahirovim poslednjim trenucima, opisujući ga kako sat vremena sedi na prozoru požarnih stepenica.

Mahir Rakovac

Klupko jezivih okolnosti koje su prethodile Mahirovom samoubistvu počelo je da se odmotava dan nakon sahrane, kada je Mahirov drug pozvao njegovog očuha i podelio tajnu koju je saznao. Ovaj događaj doveo je do saznanja da su Mahir i njegov vršnjak prošli kroz isti tretman zlostavljanja, uključujući seksualno zlostavljanje, verbalno ponižavanje i fizičko nasilje. Lovrenović je otkrio jezive detalje o zlostavljanju koje su ova deca pretrpela.

Istraga je ubrzo pokrenuta kako bi se utvrdile okolnosti Mahirove smrti i eventualni propusti u radu škole. Međutim, iznenađujuće, Kantonalno tužilaštvo zaključilo je da nema tragova nasilja, niti propusta u radu obrazovne ustanove.Mahir Rakovac, Alisa MAhmutović, Dubravko Lovrenović

Nakon Mahirove smrti, porodica je doživela dodatnu tragediju. Godinu i mesec dana nakon Mahira, preminuo je i Dubravko Lovrenović, njegov očuh, ugledni istoričar i akademik, nakon teške borbe s karcinomom. Alisa, Mahirova majka, pridružila im se nekoliko meseci kasnije, takođe gubeći bitku s istom opakom bolešću.

Ova nesrećna priča dodatno naglašava ozbiljnost problema vršnjačkog nasilja i potrebu za sistemskim delovanjem kako bi se zaštitila deca od ovakvih tragičnih ishoda.