Rješavanje problema nepoželjnih miševa koji se infiltriraju ili lutaju u vašoj rezidenciji može izgledati slično postupanju s nepoželjnim posjetiteljima. Ipak, lijek zasnovan na mirisima predstavlja održivo rješenje za odvraćanje ovih nepoželjnih uljeza. U narednim paragrafima ćemo se pozabaviti konceptom sadnje specifične flore kao efikasnog i ekološki prihvatljivog sredstva za upravljanje miševima.

Preporučljivo je postaviti ove biljke strateški u neposrednoj blizini vašeg stana, posebno na lokacijama gdje miševi često nalaze pristup. Luk i češnjak se najčešće koriste u kulinarstvu zbog svojih specifičnih okusa i aromatičnih mirisa. Međutim, njihova korisnost seže izvan kuhinje jer posjeduju i izvanredne sposobnosti odvraćanja miševa. Luk ima više slojeva bijelog, žutog ili crvenog mesa, dok bijeli luk raste u obliku lukovice, koji se sastoji od pojedinačnih čena

 

Iako su različite biljke, ova dva sastojka dijele sličan miris i mogu se uzgajati u gotovo identičnim uvjetima okoline. Da biste uspješno uzgajali ove lukovice, neophodno je osigurati im dovoljno sunčeve svjetlosti i dobro drenirano tlo. Srećom, ako tražite alternativnu metodu da otjerate miševe bez potrebe za uzgojem bijelog luka, čeka vas poslastica. Jednostavno rješenje uključuje miješanje četiri ili pet češnja bijelog luka u pola litre vode, koji se zatim može koristiti kao sprej oko temelja vaše kuće ili na područjima koja su često na meti miševa.

Kadulja, biljka koja se široko koristi u mediteranskoj kuhinji, može se lako prepoznati po jedinstvenoj aromi i okusu. Poznata po svojoj pikantnosti, blagom paprenom ukusu i zemljanim tonovima, žalfija ne samo da dodaje dubinu jelima, već nudi i razne zdravstvene prednosti. Njegova protuupalna i antioksidativna svojstva učinila su ga popularnim izborom u alternativnoj medicini. Osim svoje kulinarske i medicinske upotrebe, žalfija je također čest sastojak u proizvodima za ličnu njegu poput šampona i sapuna, zahvaljujući svom divnom mirisu.