Valentina (65), stanovnica Hrvatske, zajedno sa suprugom donela je odluku koju su kasnije shvatili kao značajnu grešku. Njihova namera bila je da olakšaju život svojoj deci, pa su odlučili da im prepuste celokupnu imovinu. Nikada nisu ni sanjali da će ovaj gest, motivisan željom da se izbegnu eventualni sukobi među decom, dovesti do toga da im ta ista deca okrenu leđa. Do tada smatrana kao potpuno “normalna deca”, barem je tako mislila Valentina, preko noći su se distancirala od majke i oca. Pisano su im, naime, podelili svoju imovinu, a usmeno su se obavezali na određene dužnosti prema njima. Međutim, obaveze nisu ispunili, a imovinu su uzeli, dobivši tako “vetar u leđa”, kako se u narodu kaže.
“Imam 65 godina života i doživela sam ogromno razočaranje u one kojima sam sve što sam ikada stekla, zajedno sa suprugom, prepustila. Imamo troje sinova i odlučili smo da im prenesemo svu svoju imovinu, kako bismo izbegli potencijalne svađe prilikom ostavinskih rasprava. Dogovorili smo se usmeno oko nekih njihovih obaveza. Dali smo im sve što smo stekli, kako bi im olakšali život, ali smo shvatili da je to bila greška”, priča Valentina za “Moje vrijeme”. Međutim, kako objašnjava, to je rezultiralo lošim odnosima, ne samo sa decom, već i sa njihovim porodicama. Od tada nas snaja gotovo i ne zove, iako nas je pre obožavala. Retko nas ko od njih poseti, ali ne da bi nam pomogli, već nas pozovu samo na ručak. Niko od njih se ne pridržava usmenog dogovora. Osećamo se napušteno i jadno”, izražava svoju bol.
Priznaje da ih je cela situacija jako potresla i da razmišljaju o raskidu ugovora. Sada životarimo sa veoma malim penzijama i čupamo kosu kako da kupimo poklone unucima za Božić. Sanjamo o dostojanstvenoj starosti. Toliko nas boli da razmišljamo o raskidanju ugovora, a mislim da oni uopšte nisu svesni da je to opcija. Najbolje bi bilo da sve vratimo nazad, rasprodamo i uživamo u preostalom delu života. Ceo život smo posvetili deci i nikada nismo očekivali takav preokret u ponašanju”, opisuje svoju sudbinu gospođa Valentina. Ovo nije usamljen slučaj, što pokazuje iskustvo Tanje, koja je prošla kroz istu situaciju kao i Valentina. Zbog cele situacije sa sinovima, Tanja priznaje da bi svakome preporučila da nikada unapred ne deli imovinu deci.
Nakon gorkog iskustva sa sinovima, svima bih preporučila da nikada unapred ne pišu ugovore o poklanjanju imovine ili ugovore o izdržavanju. Priznaje da ih je cela situacija jako potresla, da razmišljaju i o raskidu ugovora. Niko ti ne može zabiti nož u leđa tako žestoko kao deca i rodbina”, priznaje ona. Dodaje kako bi sada postupila drugačije.  Treba se čim pre upisati u starački dom i ostaviti mogućnost da se imovina unovči za plaćanje smeštaja”, napisala je gospođa Tanja kratko i jasno, bez mnogo elaboracije o bolu koji su joj prouzrokovali vlastiti sinovi.”Nakon gorkog iskustva sa sinovima, svima bih preporučila da nikada za života ne pišu ugovore o poklanjanju imovine niti ugovore o izdržavanju. Niko ti ne može zabiti nož u leđa tako žestoko kao deca i rodbina”, priznaje ona.