Mexico City se smatra jednim od najznačajnijih gradova na svijetu, ali je na rubu značajnog nedostatka vodoopskrbe zbog iscrpljenosti vodotoka, nedovoljno dobro izgrađene infrastrukture, rasta stanovništva i učinaka klimatskih promjena. U nedavnom članku koji je objavio CNN procjenjuje se da se otprilike 60% opskrbe vodom Mexico Cityja dobiva iz podzemnih vodonosnika u gradu.

Međutim, smanjenje ovog izvora vode dovelo je do zabrinjavajuće stope slijeganja, koja je otprilike 20 inča svake godine. S trenutnom populacijom od 22 milijuna, grad nema problema s uzimanjem vode iz obližnjih izvora. No, čak 40 posto vode gubi se tijekom prijenosa. Također, Mexico City se nosi s učincima klimatskih promjena, što je dovelo do produljenih razdoblja oborina i suša praćenih povišenim temperaturama. Na visokoj nadmorskoj visini od otprilike 2225 metara iznad razine mora, grad Mexico nalazi se u podnožju jezera. Njegova baza se nalazi na tlu koje je bogato glinom, zbog čega će se s vremenom polako slegnuti.

Ovaj grad karakterizira stalna aktivnost i vrlo je osjetljiv na seizmičke događaje. Također je vrlo osjetljiv na klimatske promjene. To je jedinstven izbor za stvaranje velikih gradova u moderno doba. U glavnom gradu Meksika nedostaje infrastruktura, što ometa prirodnu regeneraciju vodenih putova tijekom razdoblja znatnih oborina. Kako primjećuje CNN, gradske vlasti suočavaju se s nizom problema, uključujući trenutne visoke temperature koje zahtijevaju raspored opskrbe vodom i distribuciju vode putem cisterni u različita područja grada. Još jedan problem prisutan je za određene stanovnike Mexico Cityja, uključujući Alejandra Gomeza, novinara CNN-a koji nema kapacitet za skladištenje vode u svom domu. Potreba za vodom je neosporna, jer je neophodna svim pojedincima.

U ovoj regiji nestašica vode nije neuobičajena, ali čini se da je trenutna situacija dublja. Uobičajena vruća klima pojačava problem koji se dodatno komplicira. Tijekom rasprave, Gomez je govorio za ranije navedene medije, Gomez je opisao poteškoće s kojima se njegova obitelj susreće. Kako bi zadovoljili svoje higijenske potrebe, vodu zahvaćaju iz rezervoara. Prema Cristianu Domínguezu Sarmientu, atmosferskom znanstveniku s Nacionalnog autonomnog sveučilišta Meksika (UNAM), mnoge obitelji u mom okrugu već tjednima imaju nestašicu vode, potrebne kiše su za četiri mjeseca. Prema CNN-u, meksički zakonodavci ozbiljnost situacije prikazuju manje značajnom nego što stručnjaci tvrde da je Mexico City na rubu krize. Za samo nekoliko mjeseci slavine bi mogle presušiti u značajnim dijelovima grada, što isti autor opisuje kao “nulti dan”.

CNN se fokusira na vodni sustav Cutzamala, složeni sustav rezervoara, crpnih stanica, kanala i tunela koji opskrbljuje približno 25% vode koja se koristi u dolini Meksika, uključujući i glavni grad. Međutim, stalna suša dovela je do smanjenja kapaciteta Cutzamale na samo 39%, što je povijesno nisko. Fabiola Sosa-Rodriguez, koja vodi Odjel za ekonomski rast i okoliš na Metropolitanskom autonomnom sveučilištu u Mexico Cityju, kaže da je trenutačno dostupnost vode samo upola manja od onoga što bi trebala biti. U listopadu prošle godine, Nacionalna komisija za vode dala je javnu izjavu da namjerava smanjiti opskrbu vodom za 8% kako bi stanovništvo imalo pristup svježoj vodi tijekom sušnih razdoblja. Ubrzo nakon toga, meksička je vlada pokrenula dodatne mjere navodeći da su nepovoljni vremenski uvjeti uzrok ograničenja sustava za distribuciju vode, što je dovelo do značajnog smanjenja količine vode koja se distribuira kroz sustav za gotovo 25%, kako je izvijestio gore spomenuti izvor medija. Prilikom istraživanja mogućih izvora vode u Mexico Cityju u nadolazećim tjednima i mjesecima, CNN prvo primjećuje da se otprilike 60% zemlje suočava s umjerenom do ekstremnom sušom.

Međutim, situacija u Mexico Cityju još je lošija, jer 90 posto teritorija grada prolazi kroz ekstremnu sušu. Budući da se nalazimo usred sušne sezone, važno je napomenuti da se predviđa porast temperatura do travnja ili svibnja, kaže Hune Garcia-Becera, asistent profesora inženjerstva na Sveučilištu British Columbia. CNN prepoznaje dugoročni trend globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, koje uzrokuje suše i povećane toplinske valove. Osim toga, kada pada kiša, obično ima obilnije oborine. Medijska izvješća pokazuju da je zemlja ljeti doživjela jak toplinski val koji je izravno pogodio različita područja zemlje, što je dovelo do gubitka najmanje 200 života. Znanstvenici su razmotrili situaciju i zaključili da bi ovaj ekstremni porast temperature bilo iznimno teško izbjeći bez pomoći klimatskih promjena.

Početkom veljače, lokalni mediji u Mexico Cityju počeli su raspravljati o izjavi dužnosnika u Konagu, koji su opisali kao “nulti dan” u vodoopskrbi koji bi se potencijalno mogao dogoditi 26. lipnja, ako ne padne značajna kiša. Od tada su vlasti uložile velike napore kako bi osigurale da se stanovnici uvjere da je scenarij nultog dana vrlo malo vjerojatan. Tijekom konferencije za novinare 14. veljače, meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador raspravljao je o tekućoj kontroverzi nedostatka vode, navodeći da se ulažu napori da se pronađe rješenje. Također, gradonačelnik Mexico Cityja, Martí Batres Guadarrama, osvrnuo se na to pitanje tijekom nedavne konferencije, zanijekao je da su izvješća o skorom “nultom danu” istinita i umjesto toga sugerirao da su to lažne informacije koje su širili politički protivnici. CNN je, međutim, izrazio svoju frustraciju zbog neuspješnih pokušaja da naprave intervju s Conaguom i dobiju konkretne odgovore u vezi s mogućnošću da se dogodi nulti dan.

Prema Sosa-Rodriguezu, u razgovoru za CNN, da Mexico City zadrži svoj trenutni obrazac potrošnje vode, voda bi se potrošila prije početka kišne sezone. Voditelj razgovora na američkoj televiziji predvidio je i situaciju “nulti dan”. Prema CNN-u, ako bi se vodoopskrbni sustav u Mexico Cityju izgubio, to ne bi dovelo do potpunog nedostatka vode u cijelom gradu. To je zato što su određene regije povezane s alternativnim izvorima. Međutim, u hipotetskom scenariju nultog dana, većina stanovnika ne bi imala pristup vodi. Trenutno dijelovi grada imaju dva tjedna problema s dostupnošću vode, koja se kupuje po visokoj cijeni do 100 USD.