Moguće posljedice masne jetre, bolesti na koju gastroenterolog upozorava, ne treba olako shvatiti. Nakupljanje masti u jetri glavni je uzrok bolesti masne jetre, međutim, početni nedostatak simptoma predstavlja najveću zabrinutost.

Gastroenterolog dr. Saurab Seti upozorava da ovaj nedostatak simptoma može biti opasan, jer može rezultirati nepovratnim oštećenjem jetre tijekom vremena. Zanemarivanje rješavanja ovog stanja može u konačnici dovesti do razvoja ciroze, zatajenja jetre i drugih potencijalno po život opasnih komplikacija. Prema liječniku na TikToku, i alkoholna i nealkoholna bolest masne jetre obično ne pokazuju nikakve simptome, što je čini izazovnim stanjem za dijagnosticiranje. Testovi krvi i ultrazvučni pregledi obično se koriste za otkrivanje bolesti. Liječnik je naglasio kako je važno napomenuti da 50 posto osoba s masnom jetrom ima normalne jetrene enzime.

Pojedinci koji imaju genetsku predispoziciju za bolest masne jetre, oni koji se bore s alkoholizmom i oni koji imaju metabolički sindrom (koji obuhvaća stanja poput pretilosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa ili visokog kolesterola) podložni su razvoju ovog stanja. Kako bolest napreduje u kasnijoj fazi, simptomi se mogu manifestirati, poput stalne nelagode u trbuhu, ogromnog umora, neobjašnjivog gubitka težine i smanjene snage. Ako naiđete na bilo koji od ovih simptoma ili ste pod povećanim rizikom od bolesti jetre, obavezno se obratite svom liječniku.

Pretilost, alkoholizam i dijabetes primarni su čimbenici koji pridonose razvoju masne jetre. Tradicionalno se na masnu jetru gledalo kao na bezopasno i neprogresivno stanje. Međutim, noviji uvidi otkrili su da steatoza može imati ozbiljne posljedice, potencijalno rezultirajući cirozom jetre. Klinička slika masne jetre obično je benigna, s izuzetkom povremene boli ispod desnog rebarnog luka zbog povećanja jetre. Dijagnoza se obično postavlja ultrazvukom abdomena i povišenim vrijednostima jetrenih testova. Razine ALT-a često su umjereno povišene (3-4 puta), dok su razine AST-a dosljedno niže od ALT-a u slučajevima nealkoholne masne bolesti jetre. GGT i ALP također mogu pokazivati ​​određeno povišenje. Ultrazvučna slika otkriva vidljivo povećanu i svijetlu jetru, koja povremeno prikazuje žarišne promjene koje mogu predstavljati izazov u razlikovanju malignih stanja. U slučajevima kada razine transaminaza (AST, ALT) ostaju trajno povišene, preporučuje se biopsija jetre.

Pristup liječenju razlikuje se ovisno o temeljnom uzroku, iako je važno znati da trenutačno ne postoji poseban lijek za ovo stanje. Za većinu pojedinaca pozitivni rezultati mogu se postići fokusiranjem na smanjenje tjelesne težine i prestankom konzumiranja tvari koje pridonose razvoju masne jetre. Pokazalo se da ove mjere rezultiraju poboljšanjima u dijagnostičkim nalazima. Osim toga, redovita tjelesna aktivnost, pridržavanje uravnotežene prehrane, izbjegavanje nepotrebnih lijekova i učinkovito upravljanje razinama šećera u krvi bitne su komponente liječenja. Očekuje se da će napredak u mapiranju genoma i dublje razumijevanje metabolizma, kao i utjecaja inzulina i srodnih hormona, otvoriti put za razvoj ciljanih terapijskih intervencija.

Zaključak : Ključ učinkovitog liječenja leži u proaktivnoj prevenciji. U većini slučajeva to podrazumijeva ili suzdržavanje od alkohola ili prakticiranje umjerene konzumacije, kao i izbjegavanje ponašanja koje povećava rizik od prijenosa virusa (kao što je nezaštićeni spolni odnos ili intravenozno korištenje droga) i pažljivo praćenje pripravaka ljudskog porijekla koji se koriste u transfuzijama. Izričito se savjetuje podvrgavanje redovitim preventivnim pregledima koji uključuju testiranje na hepatitis B i C.