Prema ratnim posmatračima, napad dronom izveden u četvrtak doveo je do smrti preko 60 osoba na sirijskoj vojnoj akademiji. Državni mediji u gradu Homsu koji kontroliše vlada pripisali su napad “terorističkim organizacijama”, prenosi AFP. U sjeveroistočnom regionu zemlje zahvaćene sukobima, posebno pod kontrolom kurdskih snaga, izvedeni su turski zračni napadi usmjereni na vojne objekte i vitalnu infrastrukturu. Ovi udari su rezultirali tragičnim gubitkom života, a život je izgubilo najmanje devet osoba, navode kurdske snage.

Važno je napomenuti da je ove uzvratne udare inicirala Ankara kao odgovor na incident sa bombardovanjem, pošto su ranije uputili prijetnje da će poduzeti takve akcije. Tokom značajnog događaja u srcu Homsa, grada koji se nalazi u centralnoj Siriji, ceremonija uručenja diploma u čast oficira vojne akademije postala je meta žestokih napada koje su počinile naoružane terorističke organizacije. Vojska je, kako je prenijela zvanična novinska agencija SANA, izrazila užasnutost zbog incidenta i iznijela informacije o razornim žrtvama koje su proistekle iz ovog gnusnog čina nasilja.

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, organizaciji sa sjedištem u Britaniji koja je specijalizirana za praćenje kršenja ljudskih prava, procjenjuje se da je broj žrtava koji su rezultat nedavnog incidenta preko 60 osoba. Ovo uključuje i vojno osoblje i najmanje devet nevinih civila. Pored toga, brojni drugi su zadobili povrede, a tačan broj ranjenih je na desetine.

Nijedna grupa ili pojedinac nije se javio da preuzme neposrednu odgovornost. Prema saopštenju koje je objavila vojska, napad je izveo dron koji je bio opremljen eksplozivnim napravama. Generalna komanda Kopnene vojske i Oružanih snaga oštro je osudila napad, opisujući ga kao kukavički i bez presedana. Kao odgovor, oni su potvrdili svoju odlučnost da uzvrate maksimalnom snagom i intenzitetom.