U drugom kolu Grupe B Lige Evrope, igrači AEK-a odmjerili su se protiv moćnog Ajaxa, što je rezultiralo uzbudljivim susretom koji je ostavio zadivljenu publiku od oko 30.000 gledalaca. Utakmica je završena neriješenim rezultatom 1-1, pošto je Steven Berwijn u 30. minuti vješto realizovao jedanaesterac za Ajax, da bi u 74. minuti dočekao fantastično izjednačenje Domagoja Vide. Primetno je da se uticaj ove utakmice proširio i van stadiona, odjekujući širom Srbije zbog prisustva zadivljujućih transparenta koje su isticali strastveni navijači.

Prema pisanju srpskih medija, navijači AEK-a su tokom utakmice u OPAP Areni razvili transparent sa natpisom “Kosovo je Albanija”. Ova akcija je odmah privukla pažnju lokalnih medija, izazvavši rasprave i debate. B92, ugledna srpska novinska kuća, istakla je iznenađenje i razočarenje širom Srbije zbog ovog neočekivanog prikaza. Vredi napomenuti da je Grčka ranije izrazila solidarnost i podršku Srbiji u sličnim situacijama, što je ovaj incident učinilo još upečatljivijim i vrednijim pažnje.

Pristalice AEK-a, fudbalskog kluba sa sjedištem u Atini, ne tako davno su imale slogan koji je izražavao potpuno drugačiji osjećaj. Stoga sve ostavlja u nedoumici zašto i kako je stav ovih navijača doživio tako drastičnu promjenu. O ovoj iznenađujućoj promeni u ponašanju govori se u članku Kurira pod naslovom “Izdaja! Grčki navijači zabili nož u srce Srbima”, koji naglašava duboko razočarenje srpskih pristalica koji nikada nisu očekivali takve postupke svojih grčkih kolega.

Slogan o kome je reč izazvao je šokove širom Srbije, pa se mnogi pitaju šta je moglo da podstakne ovu neočekivanu izdaju. U članku koji je objavio Telegraf oni govore o baneru koji je izazvao popriličnu pomutnju, opisujući ga kao “šokantan”, a reakciju koja je nastala kao “neprijatno iznenađenje”.