O supružnici Emira Kusturice, Maji, dostupno je ograničeno, osim njenog imena i činjenice da sa renomiranim scenaristom i rediteljem uživa u skladnoj vezi pune četiri decenije. Zajedno su dobili dvoje djece, sina Stribora i kćerku Dunju. Narativ o njihovoj ljubavi nije ništa drugo do filmski, a vrijedi napomenuti da je, kada je Kusturica prvi put sreo Maju, ona bila nadaleko cijenjena kao jedna od najsjajnijih mladih žena koje žive u Sarajevu.

Prema riječima Emira Kusturice, on i Maja su uživali prije nego što je otišao u Prag na studije. Međutim, njihova ljubav nije jenjavala uprkos njegovom odsustvu. Zabavljali smo se neko vreme, a pre nego što sam otišao u Prag na studije, odlučio sam da raskinem sa njom. Ispričao sam joj neku priču, čak rekao da imam još jednu djevojku, a ona je otišla u suzama. Nakon toga sam spakovao stvari i otišao u Prag da učim”, započeo je priču Kusturica.

Može se zaključiti da je njegovo zanimanje romanopisca dodatno potkrijepljeno slučajnim susretom u Pragu gdje se ukrstio sa sarajevskim kandlerom. Tokom njihovog susreta, čendler je otkrio da kruže glasine o pojedincima koji lebde u vazduhu oko njegove voljene Maje, što sugeriše mogućnost da on može da nastavi svoje postojanje bez nje.

Kao što je sudbina namijenila, dugo očekivano kinematografsko remek-djelo, Fellinijev “Amakrod”, trebalo je da uljepša naše prisustvo kao studente. Sama pomisao da se prepustim ovom filmu bez premca ostavila me je rastrganom između dvije naizgled neodoljive opcije – da li da se prepustim privlačnosti ovog filmskog čuda ili da krenem na putovanje u Sarajevo? Unutrašnja borba u meni se pojačavala kako su sati odmicali, ostavljajući me u stanju neodlučnosti.