Kako biste se zaštitili od prevalencije prehlade i virusa tokom zimske sezone, ključno je dati prednost konzumiranju vitamina i minerala koji jačaju imuni sistem. Najoptimalniji i najkorisniji pristup da se osigura da tijelo primi ove esencijalne nutrijente je kroz dobro izbalansiranu i hranljivu ishranu.

Jednom kada se infekcija pojavi u našoj naciji, prodorna aroma bijelog luka brzo prožima atmosferu u vozovima, tramvajima i društvenim okupljanjima. Češnjak se dugo koristio kao lijek za respiratorne bolesti, a u trenutku kada osoba počne kijati ili kašljati, uvijek se nađe iskusni starješina koji savjetuje konzumaciju bijelog luka. Ova osoba od kadulje predlaže stvaranje mješavine gnječenjem bijelog luka i miješanjem sa sirćetom ili medom. Dobivena smjesa se zatim nanosi na pacijentove tabane i redovno se mijenja čim se oštar miris bijelog luka smanji. Neki čak podstiču pacijenta da proguta malu količinu ove moćne mješavine za dodatnu učinkovitost.

U urbanim sredinama je široko rasprostranjeno razumevanje lekovitih svojstava belog luka kada je u pitanju suzbijanje bolesti srca i krvnih sudova. Ovo saznanje dovelo je do uključivanja bijelog luka u brojne kulinarske pripravke, počevši od uključivanja umaka natopljenih bijelim lukom i jela teških češnjaka poput spanaća. Osim toga, stanovnici su osmislili i inovativne metode korištenja bijelog luka kao lijeka, kao što je namakanje nasjeckanog bijelog luka u rakiji ili alkoholu na duži period od deset dana. Nakon ovog procesa infuzije, nastala tečnost se konzumira u obliku kapi, što odražava primjenu konvencionalne medicine koja se može nabaviti u apoteci samo uz predočenje važećeg recepta od strane medicinskog stručnjaka.

Tokom zimske sezone, mi smo podložniji uobičajenim bolestima kao što su prehlada ili grip. Da bi se ovo suzbilo, medicinski stručnjaci snažno se zalažu za provođenje preventivnih mjera. Ove mjere uključuju uključivanje bijelog luka u našu ishranu, konzumiranje biljnih čajeva i jačanje prirodnih odbrambenih mehanizama našeg tijela.