U ranom proleću 1939. godine, roditelji u izolovanom peruanskom selu primetili su da njihova petogodišnja ćerka pokazuje znakove uvećanog stomaka. Uznemireni, Tiburelo Medina i Viktorija Losea su iz sela Tikrapu odveli svoju devojčicu u Limu kako bi je pregledao lekar. Medinin slučaj iznenadio je pedijatre i privukao međunarodnu pažnju, što je bilo nepoželjno za nju i njenu porodicu. Do danas, Lina Medina nikada nije otkrila identitet oca, a ona i njena porodica izbegavaju javnost i svaki intervju.

Bio je 14. maj 1939. kada je Lina Medina donela na svet zdravog dečaka carskim rezom, postavši najmlađa majka na svetu sa samo 5 godina, sedam meseci i 21 dan. Međutim, kako je uopšte moguće da je Lina Medina zatrudnela sa samo 5 godina?  Rođena 23. septembra 1933. u jednom od najsiromašnijih sela u Peruu, Lina Medina bila je jedno od devetoro dece Tiburela Medine i Viktorije Losee. Njena trudnoća u tako ranoj dobi bila je šok za njene roditelje i javnost. Ipak, pedijatrijski endokrinolozi smatrali su da je Lina možda imala retko genetsko stanje zvano prerani pubertet, što objašnjava rani početak njenog sazrevanja.

Veruje se da je Lina imala prvu menstruaciju sa samo osam meseci. Ispitivanje je pokazalo razvijene grudi, šire kukove i uznapredoval rast kostiju. Međutim, iako se telo rano razvijalo, Lina je i dalje bila malo dete. Lina nikada nije otkrila identitet oca deteta, a i sam otac ostaje nepoznat. Uprkos sumnjama, nema konkretnih dokaza o identitetu oca ili okolnostima trudnoće. Medina i njeni roditelji su izbegavali medije koji su nudili novac za intervju i priče. Iako su novinari iz Amerike pokušavali intervjuisati najmlađu majku na svetu, ona i porodica su odbili javno govoriti o tome.

Lina Medina je ostala misterija i danas je živa, prešavši osamdesetu godinu života. Njen sin Gerardo, koji je rođen 1939. godine, odrastao je kao zdrav čovek, ali nažalost, preminuo je 1979. godine u 40. godini života od bolesti kostiju. Lina je kasnije postala sekretarica, udala se i rodila drugog sina u svojim tridesetim godinama.

DOPUNA TEKSTA

Majcina dusica

U nekim krajevima nazivaju je i dušica, materina dušica, divlji bosiljak, poponac, poljski timijan, timijan, vrtni timijan, vrisak.

Majcina dušica ili timijan je biljka koja leci sve ženske bolesti. Ona podstice izlucivanje mokrace i menstruacije, ubrzava spontani pobacaj i normalan porođaj. Pomaže kod grceva u želucu i materici i kod menstrualnih bolova. Majcina dušica je jak antiseptik koji deluje na unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe. Biljka daje snagu koja stimuliše psihicke i fizicke funkcije, a deluje kod oboljenja kao što su:

– razne neuroze (kupke od majcine dušice jacaju živce i mišice).
– protiv alkoholizma i depresije – za njih je majcina dušica pravi lijek. Posebno se preporucuje u lecenju alkoholizma jer posle uzimanja caja dolazi do nelagode u stomaku, mucnine, povracanja, a osoba koja pije gubi volju za daljnjim uživanjem alkohola.
– slabost i seksualne smetnje jer pojacava seksualne funkcije.
– plucna oboljenja – astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza. Uzima se caj ili sirup od majcine dušice jer rastvara sluz koji olakšava iskašljavanje, kao antiseptik koji umiruje jak kašalj i sprecava širenje infekcije.
– ženske bolesti – podstice i regulise menstruaciju, ima antisepticko dejstvo protiv infekcije materice, blagotvorno deluje kod lečenja svih ženskih bolesti.
– Majcinu dušicu preporucuju za lecenje migrene, bolesti besike, bubrega, želuca, malokrvnosti, kod prekomernog stvaranja žuci, angine, reume, difterije, padavice, nesanice, nesvestice.

Ulje od timijana (majcine dusice) upotrebljava se kod paralize, moždanog udara, multiple skleroze, atrofije mišica, reume i uganuca.Etericno ulje majcine dušice sadrži najviše cimola koji je u velikim dozama otrovan. Koristi se kod nadutosti i smetnji kod varenja i za popravljanje cirkulacije.Majcina dušica prirodni je afrodizijak, antiseptik, antioksidant, antispazmatik, antiretik, adstrigent, antitusik, antihelmetik, digestiv, diuretik, dijaforetik, deodorant, emenagog, ekspektorant, karminativ, mikotik, sedativ, tonik.Koristi se i kao zacin a poznata je kao biljka sa magicnom snagom.Egipcani su majcinu dusicu koristili za pranje mrtvaca i balzamovanje.