Vedrana Rudan je spisateljica koja cijeni svoju samoću i privatnost. Zbog toga rijetko upućuje pozive svojoj kući. Kada se odlučila preseliti, umjesto stana odlučila se za kuću koja se nalazi na najvišoj točki Rijeke. Kuća je stara oko 400 godina i morala ju je kompletno renovirati od temelja. Tokom intervjua u emisiji TV ličnosti sa Tanjom Peternek, Rudan je podijelio detalje procesa renoviranja i kako je sve ispalo.

 

 

 

U početku je otkrila sjajan stan koji je ispunjavao njene zahtjeve. Međutim, preispitala je svoju odluku na sugestiju svog supruga. Dok sam tražio novi stan za nas, naišao sam na jedan zapanjujući. Međutim, kada sam upoznala svog supružnika o kristalnim vratima koja su odvajala dnevni boravak od kuhinje, on je odbio da to čak i razmotri. Tvrdio je da ću na kraju poželjeti staromodni, mali dom nakon mjesec dana života u njemu. Ironično, našao sam jednu koja savršeno odgovara tom opisu. Ova drevna nastamba procijenjena je na preko 400 godina i klasifikovana je kao spomenik nulte kategorije. Kada sam ga otkrio, bio sam i zgrožen i fasciniran njegovim ruševnim stanjem.

 

 

 

 

Moj partner je nevoljko pristao da ga kupi, ali uz strogo upozorenje da se neće upuštati u bilo kakve popravke. Tako je i ostalo, da mi stalno radimo na tome kao i svaki vlasnik, ali da moj muž uvijek traži izgovor da ode kada nam majstori stignu na kućni prag – duhovito je ispričala Vedrana. Organizujući i dizajnirajući sve u svom domu, od uređenja prostorija do kačenja slika, organizacije stepeništa i uređenja bašte, ponosi se svojim radom. Uprkos izuzetnoj snazi ​​i izdržljivosti kao žena, ona otvoreno priznaje da je proces bio mukotrpan i zahtjevan. Prije godinu-dvije, ušao sam u bar i prišli su mi ljubazni stranci koji su me pozvali da im se pridružim na kafi.

 

 

 

 

Jedan od ovih stranaca, čovjek kojeg nikad prije nisam sreo, ponudio mi je da mi časti kafu, a ja sam ljubazno odbio. Ali onda je drugi stranac, takođe meni nepoznat, glasno ubacio: “Ostavite je na miru, ona je najgora žena na svetu.” Bio sam zatečen i izazvao sam ga: “Nikad me prije nisi ni sreo, kako možeš to reći?” On je pijano odgovorio: “Sagradio sam kuću tvojoj ženi.” Spisateljica se nasmijala prisjećajući se apsurdnosti situacije. Kuću koja gleda na Opatiju i Vedraninu rodnu kuću ona je s ljubavlju uredila uz pomoć nekoliko snimaka i fotografija. To je mjesto gdje se spisateljica okuplja sa svojom porodicom, uključujući svoju djecu i unuke, i gdje piše romane po kojima je prepoznata širom Balkana.