Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković odgovorio je na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je objelodanio planove za okupljanje “državnih” entiteta Srbije i Republike Srpske (RS) unutar Bosne i Hercegovine. Konaković je direktno razgovarao sa Vučićem i istakao važnost tačnog etiketiranja stvari, apelujući na to i predsednika Srbije.

Prema Konakovićevim riječima, predsjednik Srbije mora priznati i prepoznati pravu prirodu Republike Srpske u kontekstu Bosne i Hercegovine. Kao entitet unutar suverene države, važno je da predsjednik shvati da se njegove posjete ovoj regiji odvijaju na teritoriji Bosne i Hercegovine. S obzirom na njegove prethodne javne izjave u kojima se izražava poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, jedino je primjereno da predsjednik precizno označi i pozabavi ova pitanja.

On je dalje napomenuo da ove poruke, zajedno sa nedavnim događajima koji su se odigrali proteklih dana, služe kao sredstvo da nas sve ponovo ujedine. Konaković je istakao da nenamjerne poruke poziva Vaših saradnika na dodjelu stipendija studentima koje obožavaju ratne zločince i koje su se bavile kriminalom, kao i njihovi planovi za podizanje spomenika u čast Draži Mihajloviću, ometaju naš napredak i otežavaju napore ka postizanju regionalne stabilnosti i uvažavanja mutua. U zaključku, on je naglasio da čin pružanja pružene ruke treba posmatrati kao pokazivanje unutrašnje moći umjesto ranjivosti ili slabosti.

Konaković je u zaključku naglasio da gest pružanja ruke nije samo simbol naše snage, već odražava i našu iskrenu čežnju za putem ka njegovanju stabilnih odnosa. Naglasio je da se ovaj čin nikada ne smije pogrešno tumačiti kao znak ranjivosti ili slabosti na bilo koji način.