U ekspanzivnom svijetu politike postoji mnoštvo značajnih pojedinaca koji su neizbrisivo oblikovali tok historije. Među tim cijenjenim ličnostima jedno ime koje se neupitno ističe je Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica Republike Hrvatske.

Prije preuzimanja cijenjene predsjedničke uloge, politički put Grabar Kitarović obilježio je niz značajnih funkcija. Posebno je bila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, pokazujući svoje umijeće u pitanjima međunarodnih odnosa. Osim toga, imala je i cijenjenu poziciju ambasadora u Sjedinjenim Državama, dodatno učvrstivši svoju diplomatsku stručnost. Štaviše, neprocjenjivi doprinosi Grabar Kitarović proširili su se i na njenu ulogu pomoćnice generalnog sekretara NATO saveza, pri čemu je aktivno doprinosila unapređenju globalne saradnje i sigurnosti.

Godine 2015. popela se na najvišu dužnost u domovini, preuzela je funkciju šefa države i tu cijenjenu ulogu potom obnašala do 2020. godine, ostavljajući tako trajno nasljeđe u analima hrvatske političke povijesti. Za vrijeme svog mandata, dobila je značajnu podršku ljudi i usvojila široku lepezu politika koje su imale dalekosežne efekte na cijelu naciju. Njena posvećenost i naporan rad su prepoznati kao neprocenjivi doprinosi unapređenju sistema i uvođenju transformativnih prilagođavanja. Ipak, njena ceremonija inauguracije ostaje urezana u sjećanje onih koji su imali sreće da joj prisustvuju, jer je Kolinda obilježila predsjedničko držanje koje je ostavilo neizbrisiv utisak na sve.

Noseći elegantnu odjeću i odišući sofisticiranim prisustvom, održala je opširno obraćanje naglašavajući napredak i predstojeće strategije svoje zemlje, sve kroz svoj jedinstveni objektiv. Uprkos tome što je bila žena određenih godina, njen izgled se smatrao privlačnim, što je dodalo njenu ukupnu privlačnost. Ipak, obeshrabrujuće je primijetiti da je nepotrebno neodobravanje usmjereno na njenu građu. Uprkos tome što je potencijalno pretila, nosila se graciozno i ​​mirno. Međutim, nakon što se suočila s kritikama, odlučila je da usvoji dijete i promijeni svoje prehrambene navike.