U 82. godini preminuo je Jovan Marić, široj javnosti poznati psihijatar. Iza njega je ostalo troje dece – dvije kćerke Vojna i Joana, i  Matej, njegov sin. Tokom svog života ženio se tri puta i izrazio nevjericu u pojam ljubavi koja traje do smrti. Stručnjak za intimne odnose, poznat po svojoj stručnosti u Beogradu i Njujorku, smatra da je prestanak erotske privlačnosti između supružnika tokom braka u korelaciji sa prosečnim životnim vekom pojedinaca, te da se svaki par susretne s time prije ili kasnije .

 

 

 

Dr Marić je naveo da je prije jednog vijeka prosječan životni vijek bio 43 godine, a sada je porastao na 80 godina. Dodatno, dr Marić smatra da jedan brak u životu od 80 godina nije dovoljan. Sreća u braku može se smanjiti nakon decenije. Održavanje seksualne veze sa doživotnim partnerom s kojim također imate djecu može biti izazovno kako vrijeme prolazi. Faze veze se razvijaju, počevši od početne romantične faze dečka i devojke, a zatim prelaze na fazu verenica kao verenik i verenica.

 

 

 

Kako godine prolaze, odnos napreduje do uloge muža i žene, i na kraju postaje dinamika koja je sličnija onoj braće i sestara. S vremenom, veza može čak poprimiti nalik na dvije sestre. Jovan Marić je svojevremeno izneo svoje viđenje bračnih odnosa, rekavši da će na kraju muž i žena ličiti na dve sestre. Oslanjajući se na lično iskustvo, Marić je objasnio da je živio s majkom i tetkom, koje su bile sestre, i razumio implikacije takve dinamike.