Stalna prisutnost zvonjenja, zujanja ili drugih zvukova u uhu može imati značajan utjecaj na kvalitetu života. Tinitus pogađa otprilike 10 do 15 posto pojedinaca i poznato je da je vrlo neugodan i često uzrokuje smetnje. Bilo da se javlja povremeno ili trajno, tinitus se ne može definitivno izliječiti zbog svoje prirode koja nije bolest. Međutim, rješavanje temeljnog uzroka putem liječenja može pružiti olakšanje, čineći upotrebu slušnog aparata učinkovitim rješenjem za do polovicu osoba koje pate od tinitusa.

Koje su bolesti i medicinska stanja odgovorna za pojavu tinitusa? Podaci s Yalea otkrivaju da oštećenje uha može proizaći iz raznih uzroka, u rasponu od nečega naizgled beznačajnog poput nakupljanja ušnog voska do ozbiljnijih stanja poput bolesti ili poremećaja.

Kardiovaskularna bolest
Infekcije uha ili sinusa
Poremećaj koji zahvaća unutarnje uho
Povišene razine kolesterola
Poremećaji koji utječu na štitnu žlijezdu
Fluktuacije u razini hormona
Fibromialgija
Poremećaj temporomandibularnog zgloba zahvaća zglob koji povezuje čeljusnu kost i lubanju

Problemi s cirkulacijom krvi. Koji čimbenici pridonose pogoršanju simptoma tinitusa? Za pojedince koji imaju tinitus, postoje brojni okidači koji mogu pogoršati njihove simptome. Međutim, umirujuće je primijetiti da pozadinska buka može pružiti olakšanje. Evo nekoliko čimbenika koji mogu pogoršati stanje:

Okolno područje bilo je ispunjeno kakofonijom glasnih i razornih zvukova. Pretjerana buka od strojeva, preglasne slušalice ili posjećivanje koncerta mogu rezultirati stalnim osjećajem zvonjenja u ušima. Zaštitite svoj sluh korištenjem čepića za uši i podešavanjem glasnoće na nižu razinu kad god je to moguće.

Lijekovi : U ovu opsežnu kompilaciju uključeni su antibiotici, antidepresivi, diuretici, lijekovi protiv raka, nesteroidni protuupalni lijekovi i visoke doze aspirina. Prekid uzimanja ovih lijekova često dovodi do nestanka simptoma.

Stres : Doista, kada doživljavate nevolju, glasnoća zvonjave u vašim ušima može se pojačati. Da biste to ublažili, korisno je uključiti se u aktivnosti koje potiču opuštanje, kao što su tjelesne vježbe, duboko disanje ili primanje masaže. Svaka metoda koja dovodi do stanja opuštenosti je korisna.

Problemi nastaju prilikom korištenja vilice : Bolni osjećaji mogu se osjetiti u uhu zbog problema s čeljusnim zglobom, budući da su oba međusobno povezana živcima i ligamentima. Neugoda uzrokovana problemima s čeljustima može biti jednako intenzivna kao i nelagoda uzrokovana slušnim podražajima.

Nakupljanje voska unutar ušnog kanala : Pretjerano nakupljanje cerumena može spriječiti ulazak prljavštine u uši, što zahtijeva medicinsku intervenciju za rješavanje problema. Neophodno je posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom, a ne pogoršavati problem umetanjem stranih tijela u ušni kanal.

Intenzivan pritisak : Ako često imate visok krvni tlak, savjetuje se da se posavjetujete sa zdravstvenim radnikom koji vam može propisati lijekove za liječenje ovog stanja. Osim toga, vrijedi napomenuti da se zujanje može pojaviti i kao posljedica niskog krvnog tlaka.

Infekcije : Nakon napadaja bolesti, nije neuobičajeno da pojedinci dožive osjećaj zujanja ili zvonjenja u ušima. Obično se ovaj simptom povuče unutar tjedan dana. Međutim, ako potraje nakon tog vremenskog okvira, preporučljivo je potražiti liječničku pomoć.