Strahinja Kukić, nutricionist, otkriva vrhunski izbor ribe između riječnih i morskih izvora. U tijeku je i kontinuirano obilježavanje Velikog uskršnjeg posta. U to vrijeme post se prvenstveno sastoji od konzumiranja vode, izuzev subote, nedjelje i blagdana sv. Četrdeset mučenika, kada su dozvoljeni vino i ulje. Ribu je, pak, dopušteno jesti samo na blagdan Blagovijesti i Cveti.

  • Međutim, oko konzumacije ribe postoje brojni nesporazumi i nejasnoće. Postavljaju se pitanja uz što jesti ribu, kako je što zdravije pripremiti te je li bolja riba iz bara, rijeka ili mora. Strahinja Kukić, nutricionista RTS klinike, ističe da i riba može predstavljati rizik po zdravlje. Nažalost, najzastupljeniji način pripreme ribe, a to je prženje ribe u ulju, može štetno utjecati na njenu zdravstvenu ispravnost. Proces prženja i izlaganje ribe visokim temperaturama može rezultirati oksidacijom omega-3 masnih kiselina, što dovodi do poremećaja u tim esencijalnim kiselinama. Kako bi se održao integritet omega-3 masnih kiselina, preporuča se kuhati ribu na približno 150 stupnjeva Celzijusa.

Optimalni načini pripreme su pečenje, sušenje ili lagano pirjanje ribe. Od svih vrsta riba, koja sadrži najveću količinu omega-3 masnih kiselina? Prema Strahinjinim riječima, na prisutnost omega-3 masnih kiselina u ribi utječe njezina boja i masnoća. Bijela riba, kojoj nedostaje masti, sadrži manje omega-3 masnih kiselina. S druge strane, crvenija i masnija riba bogata je ovim korisnim masnim kiselinama.

  • Kad je riječ o šaranu, njegov sadržaj omega-3 masnih kiselina varira ovisno o klimi, osobito u proljeće. Međutim, ako je šaran divlji, vjerojatno će imati značajnu količinu omega-3 masnih kiselina. U svjetlu ovih informacija, može se zapitati koji je idealan prilog za ribu. Prema riječima nutricionistice, kada je riječ o tradicionalnoj krumpir salati, savršeno je prihvatljivo kombinirati je s ribom. Sve dok osoba nema problema sa želucem ili crijevima, može uživati ​​u standardnoj srpskoj kuhinji, isključujući način prženja ribe. Međutim, za one koji imaju problema s probavom, uključivanje cikle, malo limuna ili zelene salate može pomoći u boljoj apsorpciji željeza i probavi ribe.

Važno je izbjegavati kombiniranje ribe s rižom ili krumpirom u istom jelu, jer to može stvoriti kemijske spojeve koji su izazovni za probavu i krvne žile. Osim toga, nutricionistica savjetuje da ne konzumirate ribu i kruh zajedno. Koji je optimalan izbor za slatkovodnu ribu, a koji je poželjan izbor za morsku ribu? Kada govorimo o slatkovodnoj ribi, šaran nedvojbeno prednjači.

  • Dok dimljeni šaran ima svojih prednosti, poput očuvanja omega-3 masnih kiselina, nosi i određene nedostatke zbog potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih s dimom. Međutim, postoji način da se poboljša njezina zdravstvena ispravnost tako da se riba utrlja vitaminom C tijekom pripreme. Na drugom mjestu je losos. Poznat po visokom udjelu masnoće i obilju omega-3 masnih kiselina, losos je najbolji. A ako se fokusiramo na divlje sorte, kirnja nedvojbeno zauzima središte pozornosti. Vrlo je mala vjerojatnost da se kirnja uzgaja, budući da prirodno posjeduje velike količine omega-3 masnih kiselina. Smatra li se konzumiranje nekuhane ribe zdravim izborom prehrane?

Prema riječima nutricionista, ljudi koji žive u našem podneblju nisu naviknuti na konzumaciju sushija i sirove ribe, što često dovodi do zatvora. Ipak, naglašava važnost uključivanja sirove ribe u našu prehranu, jer je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su posebno korisne za pojedince koji žive u hladnijim regijama s ograničenom izloženošću suncu, poput nas.

  • Sada se pozabavimo pitanjem kako riba utječe na razinu kolesterola i koje se vrste ne preporučuju osobama s problemima kolesterola. Prema istraživanju, ključno je kontrolirati razinu kolesterola i triglicerida. Međutim, fokus bi trebao biti na kontroli triglicerida, jer oni igraju značajniju ulogu. Masna riba može biti korisna u održavanju idealne razine kolesterola smanjenjem upale, osobito u krvnim žilama. Ovo smanjenje upale dovodi do smanjenja razine kolesterola. Važno je napomenuti da je najučinkovitija divlja riba, i to ona pripremljena na 150 stupnjeva Celzijusa. S druge strane, treba izbjegavati pohanu ribu ili onu prelivenu brašnom i pohranjenu u ulju jer nije korisna za snižavanje kolesterola, kako stoji na kraju.