Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta, donela je pravu inovaciju na muzičku scenu svojom numerom “In corpore sano”, koja je postala pravi hit 2022. godine. Stihovi poput “umetnica mora biti zdrava” postali su popularni, zajedno sa pitanjem “u čemu je tajna zdrave kose Megan Markl”. Međutim, iza ovih stihova kriju se dublje poruke koje nas sve treba da osveste.
Njen uspeh na “Evroviziji”, gde je osvojila visoko peto mesto u Torinu, postavio je temelje za njenu dalju karijeru. Ove godine, Ana se bori za šansu da predstavlja Srbiju na tom takmičenju sa numerom “Novo, bolje”, koja nosi važne poruke o promenama i novim počecima. Iako su neki komentari o njenom nastupu bili da je “već viđeno”, Konstrakta se trudi da nas sve osvesti na svoj originalan način. Iza nje se, tokom nastupa, ističe natpis “Epizoda dva: Niti novo, niti bolje”, što jasno pokazuje da novo ne mora nužno biti i bolje.
Pre nego što je zaplovila muzičkim vodama, Ana je bila deo benda “Zemlja gruva”, koji je osnovala 2007. godine zajedno sa Zoe Kida. Njihovi tekstovi uvek su nosili dublje značenje, a stav benda nije podlegao trenutnim trendovima. Malo ko zna da je Ana završila arhitekturu i da je ponosna majka dvoje dece, Lene i Nikole. Sa suprugom Milanom Đurićem, kojeg je upoznala tokom studija arhitekture, gradi srećan porodični život. Iako je Milan ostao u struci, Ana je izabrala da se posveti muzici i porodici.
Ana ističe da je Milan velika podrška u svemu što radi i da bez njegove podrške ne bi postigla sve što jeste. Iako nije javna ličnost, podrška koju dobija od svog supruga predstavlja vetar u leđa za sve njene ciljeve i ambicije.

BONUS TEKST

Zalfija biljka

Zalfija, poznata i kao kadulja, predstavlja višegodišnju lekovitu biljku koja raste u visini od 30 do 60 cm. Karakteriše je drvenasta stabljika i snažan koren. Često se nalazi kao divlja biljka, naročito na kamenitim mestima, ali se takođe gaji i u vrtovima. Ova biljka se bere pre cvetanja, a lekoviti delovi su listovi i mladi izdanci. Naziv na latinskom jeziku, “salvia officinalis”, što znači “spasonosna i lekovita”, ukazuje na njenu izuzetnu lekovitost. Zalfija se koristi za lečenje raznih tegoba:

  • Promuklost
  • Čišćenje krvi i jačanje živaca
  • Grejanje želuca i ublažavanje nadutosti
  • Simptomi alergijskog rinitisa
  • Prehlade, katari i grip
  • Bolesti bubrega i jetre
  • Noćno znojenje

Takođe, zalfija ima protivupalno dejstvo i preporučuje se za razne vrste upala, uključujući upale grla, organa za varenje, bešike i vaginalne upale. Ova biljka može regulisati znojenje, posebno nakon bolesti poput gripa ili zapaljenja pluća.

Caj od zalfije se priprema od jedne kašike sveže ili sušene biljke na šolju vode. Preporučuje se pijenje jedne šolje čaja tri puta dnevno. Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, može se koristiti i kao sredstvo za ispiranje. Takođe, caj od zalfije preporučuje se i za lečenje raznih upala na koži, ekcema i sporo zarastajućih rana. Vino od zalfije se preporučuje za poboljšanje potencije. Priprema se kuvanjem zalfije i ruzmarina u vinu, uz dodatak meda.U sezoni gripa, inhalacija nad parom u kojoj se nalazi zalfija može biti korisna, a tečnost koja ostane nakon inhalacije može se iskoristiti i za kupku.