CNN javlja da je grad Derna u Libiji pretrpio razorne gubitke nakon oluje Daniel. Sjeveroistočno područje zemlje bilo je preplavljeno oborinama, zbog čega su dvije brane pokvarene na jednom mjestu, što je rezultiralo potopljenjem čitavih naselja. Procjenjuje se da je broj mrtvih preko 2000 ljudi, dok se oko 6000 ljudi vodi kao nestalo i smatra se nestalima.

Ahmed Misamari, predstavnik Libijske nacionalne armije, izvijestio je da je zbog rušenja triju mostova čitava naselja voda odnijela u more. Prema CNN-u, iznesene brojke ne mogu se potkrijepiti, a Misamari nije otkrio nijedan izvor u vezi s brojem žrtava i nestalih osoba. Prethodna procjena Crvenog polumjeseca u Bengaziju približno je pokazala da je između 150 i 250 osoba moglo stradati u Derni, prema Reutersu. Prema CNN-u, Osama Ali, koji je zadužen za hitne službe Libije, izvijestio je da je nakon rušenja brane vode tekla prema obalnom području u blizini Derne koje je planinsko. Spasilačke napore ometalo je uništenje komunikacijskih linija u gradu, prema Aliju.

Osim toga, razmjeri štete onemogućili su spasiocima ulazak u Dernu. Prema njegovim riječima, službenici nisu predvidjeli razmjere katastrofe. Izjavio je: “Klimatski uvjeti nisu dobro ispitani, nisu provedena istraživanja o oborinama ili razini mora. Ali je priznao da Libija nije opremljena da se nosi s takvom katastrofom jer nikada prije nisu našli na nešto uporedivo. Priznao je da je bio nedostatak, uprkos činjenici da je ovo njihovo inauguracijsko iskustvo s ovom vrstom događaja. Prema predstavniku Libijske nacionalne vojske pod imenom Misamari, brojni su gradovi pretrpjeli slične napade kao Misrata.

Ovi gradovi uključuju Al-Baidu, Al-Marj, Tobruk, Takenis, Al-Bajadu i Batu. Prema izvješću Libijske novinske agencije (LANA), čelnik istočne vlade koji podržava libijski parlament, Osama Hamad, okarakterizirao je trenutno stanje stvari kao situaciju bez presedana i katastrofalnu.