Prisutnost boli u ramenu može poslužiti kao pokazatelj ozbiljne bolesti a određena skupina naučnika odlučila je sa velikom pažnjom istražiti popratne simptome! Obraćanje pozornosti na signale tijela ključno je kako bi se poduzela brza akcija i zaustavilo napredovanje različitih bolesti.

Uz traženje liječničke pomoći kada nešto nije u redu, prioritet je prevencija kroz redovite preglede i preglede, osobito kada je riječ o prikrivenoj bolesti poznatoj kao rak. Možda je iznenađenje, ali bol u ramenu zapravo može poslužiti kao pokazatelj neke posebno neugodne bolesti. Cancer Research UK izvješćuje da je vrlo neuobičajen oblik raka pluća, koji se naziva Pancoast tumor, odgovoran za izazivanje intenzivne boli u ramenu. Tipično zahvaćajući gornje dijelove pluća, osobito prva tri rebra, ova vrsta tumora također može proširiti svoju nelagodu niz ruku ili kroz glavu i vrat. Smješten na vrhu pluća, tumor često vrši pritisak na živac koji se proteže od vrata do odgovarajuće strane lica.

Simptomi koji se mogu manifestirati uključuju slabljenje ili opuštenost jednog kapka, uz postojanje zjenice smanjene veličine unutar zahvaćenog oka. Odgovarajući tijek liječenja ovisi o čimbenicima kao što su veličina i položaj raka, kao i o sveukupnoj dobrobiti pacijenta. Kemoterapija i radioterapija mogu se koristiti za smanjenje veličine tumora i rješavanje potencijalnih metastaza. Unatoč tome, najveći značaj leži u ranom otkrivanju, jer osnažuje medicinske stručnjake da zaustave napredovanje bolesti prije nego što se infiltrira u druge dijelove tijela.

Dodatne indikacije Pancoastovog tumora uključuju: Simptomi kojih treba biti svjestan uključuju uporan kašalj, iskašljavanje krvi, stalnu otežano disanje, neobjašnjiv umor i gubitak težine, kao i bol tijekom disanja ili kašljanja. Nadalje, ovaj poseban oblik raka često je povezan s pušenjem; međutim, vrijedi napomenuti da je to i primarni uzrok raka pluća među nepušačima. Prosječna dob pojedinaca kojima je dijagnosticirano ovo stanje je 71 godina, a izuzetno je neuobičajeno da ga razviju osobe mlađe od 20 godina. Ako ste trenutno pušač, preporučljivo je razmisliti o prestanku pušenja. U slučaju da vam je potrebna pomoć, nemojte se ustručavati konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom.

Tipično, simptomi povezani s malignim bolestima nisu isključivi samo za rak i često mogu ukazivati ​​na druge bolesti ili ozljede. U ranim stadijima maligne bolesti obično su asimptomatske, što rano otkrivanje čini posebnim izazovom. Simptomi raka mogu se razlikovati ovisno o specifičnoj vrsti, ali postoje uobičajeni znakovi koji se mogu pojaviti kod više vrsta, uključujući umor, nenamjerni gubitak težine i groznicu. Od presudne je važnosti da osobe koje imaju dugotrajne, neobjašnjive simptome odmah potraže liječnički savjet.

Može li se utvrditi trajanje i početak moje maligne bolesti? Određivanje točnog vremenskog okvira za razvoj raka je inherentno težak zadatak. Dok određene vrste raka, poput raka jetre i gušterače, imaju tendenciju bržeg napredovanja u usporedbi s drugima poput raka prostate, važno je priznati jedinstvenu prirodu svakog pojedinačnog slučaja. Zbog individualizirane prirode bolesti nemoguće je dati konačan odgovor o vremenu prve pojave raka kod osobe. Nažalost, oslanjanje na znakove i simptome također nije pouzdana metoda, budući da se oni obično manifestiraju u kasnijim fazama bolesti. Općenito govoreći, prvi simptomi postaju vidljivi kada tumorska masa dosegne veličinu koja vrši pritisak na okolne strukture, organe, tkiva, kao i krvne žile i živce. Taj pritisak može uzrokovati bol i/ili promjene u funkciji zahvaćenog organa. Na primjer, tumor na mozgu može uzrokovati smetnje vida zbog kompresije vidnog živca.