Znajući da je njegova sopstvena smrt neminovna i prihvatajući uzaludnost bilo kakve dalje akcije, Dostojevski je pozvao sveštenika. Sjećanje na njegovu konačnu ispovijest zauvijek će biti urezano u svećenikov um.

Prema izveštaju sveštenika u Vladimirskoj crkvi, poslednja ispovest Fjodora Mihajloviča otkriva da se poznati ruski pisac u svojim poslednjim trenucima iskreno trudio da se priseti i prizna sve mane i ranjivosti koje je skrivao tokom svog života. .

O, saosećajni i dobronamerni Bože, postavljam pitanje o razlozima iza svojih postupaka, nisam siguran zašto sama moja molitva nije dovoljna. Međutim, riječi koje je izgovorio Fjodor Mihajlovič tokom naše ispovijesti i završne pričesti ostavile su me u stanju šoka.

Zbunjen i neadekvatan za zadatak koji je pred nama, razmišljam o pravoj prirodi ovog čovjeka, silama koje su oblikovale njegove dvostruke ličnosti, njegova dva različita karaktera, njegove dvije duše. Moje slabašne reči blede u poređenju sa Fjodorom Mihailovićem, koji je, uprkos svojoj bolesti i iscrpljenosti, pažljivo slušao u tim trenucima. Njegove riječi su se izlile poput bujice, noseći sve za sobom. Postojao je element koji je izmicao mom razumijevanju, a možda nije bio namijenjen da ga razumijem. Ja sam jednostavno služio kao posuda, svedočeći o strastima, mukama, iskušenjima i gresima Fjodora Mihajloviča dok se opraštao od ovog sveta, svog zemaljskog postojanja i tela koje je toliko pretrpelo.

Dok se Fjodor Mihajlovič, blijed i nalik vosku, ispovijedao, njegova žena Ana i njihova djeca tražili su utjehu u molitvi. Borio sam se da ostanem miran, jedva uvlačeći dah, obuzet spoznajom da mi je božansko povereno da otkrijem dubine najskrivenijih istina Fjodora Mihajloviča.

U dubokom trenutku suočavanja sa svojom smrtnošću, govornik se prisjeća kako je dao neobično obećanje Bogu dok je bio na ivici streljanja – ako bi mu život bio pošteđen, on bi se posvetio da bude vjeran sluga i zagovornik, koristeći svaka prilika da podijelimo istinu.

U velikoj hladnoći 22. decembra, Dostojevski se suočio sa strašnom sudbinom kada je čuo smrtnu kaznu: Fjodor Mihailovič Dostojevski… osuđen za umešanost u zločinačke zavere i širenje pisma pisca Belinskog, koje je sadržalo nepoštovanje prema Pravoslavnoj crkvi i vrhovnom autoritet. Osim toga, njegovo učešće u distribuciji antivladine literature putem ilegalne štamparije rezultiralo je oduzimanjem svih njegovih plemićkih prava, što je na kraju dovelo do njegovog streljanja.

Nakon što je vojni sudija sišao sa platforme, kolega sveštenik mašući krstom istupio je da zauzme svoju poziciju. Međutim, samo jedan zatvorenik mu je prišao da traži oprost. Preostali osuđenici su s poštovanjem poljubili brzopleto i nečujno ponuđeni srebrni krst. Formacija vojnika okupljena ispred vješala, sa podignutim puškama i nišanima. Umjesto da iskusi strah, Fjodora je obuzeo duboki i uzavreli bijes, zajedno sa neodoljivim osjećajem nezadovoljstva. U sebi je proklinjao istog Boga kao jadnog, jadnog i nemoćnog, jer je dozvolio gubitak života zbog takvih prezira motiva.

S nepokolebljivom odlučnošću, odlučio je da ode u onostrano područje, napuštajući svaku nadu u milost ili oprost, odlučan u svojoj nevjerici. Zatvorio je oči i pripremio se za smrtonosni hitac, ali na njegovo zaprepaštenje, Bog je odgovorio na njegovu molbu i pokazao izuzetno saosećanje dajući carevo neočekivano pomilovanje.

Nakon čitanja nove presude, Dostojevski se našao na izdržavanju četvorogodišnje kazne zatvora, a potom još četiri godine kao običan vojnik u Sibiru. Iznenađujuće, za dlaku je izbjegao smrt zahvaljujući neočekivanom pomilovanju. Umesto da bude prenet u drugu oblast, Dostojevski je postao prognani osuđenik, istinski zapanjen božanskom milošću koja mu je data. Od tog trenutka nadalje, u njemu je usledila stalna unutrašnja borba: spokojan i skromni Dostojevski, pobožni hrišćanin, borio se protiv turbulentne i buntovne strane svoje prirode, opterećen bolešću, zavisnošću od kocke, bogohuljenjem i revolucionarnim tendencijama.

Zadatak transkripcije riječi koje mi je izgovorila ta osoba tokom naše devedesetominutne ispovijesti je nevjerovatno težak. Ogromna je količina otkrivenih nečistih misli, djela seksualnog nemorala i osjećaja straha i ljutnje. Ne mogu da shvatim zašto je ova osoba izabrala da mi se poveri umesto da se direktno ispovedi Bogu. Kao da je postojala posebna sklonost ka prepuštanju grešnim željama i promiskuitetnom ponašanju prije suočavanja sa smrću, očito u opsežnom priznanju čulnog zadovoljstva i seksualnog nedoličnog ponašanja.

Vojnik Fjodor je imao žarku zaljubljenost u mladu prodavačicu pereca po imenu Lizanjka, koji je imao samo sedamnaest godina. S velikim entuzijazmom je podijelio zamršene detalje o tome kako je zarobio njen um i tijelo, prepričavajući svoje zavodljive riječi i intimne gestove. Tragično, ova intenzivna veza ostavila je Elizavetu Mihailovnu, nesrećnog primaoca Fjodorove naklonosti, u stanju večne psihičke i fizičke muke. Ostala je neudata do kraja života, utehu je nalazila samo u pismima Fjodora Mihailovića, koja su bila ispunjena neobuzdanom strašću.

Nakon što je izdržao četiri godine zatvora i apstinencije, Fjodor M. se našao obuzet nezasitnom i nekontroliranom poplavom strasti. Međutim, njegove želje su išle dalje od jednostavnog druženja sa lakim ženama u Semipalatinsku. Žudio je za čistoćom i nevinošću čedne djevojke koja bi ga i patila i voljela, dozvoljavajući mu da pobjegne od svojih želja za požudom i promiskuitetom. Zbog toga se toliko vezao za Ližanjku, prodavačicu pereca koja je izdržavala svoju nesretnu, osiromašenu porodicu. Sada, na samrtnoj postelji, osjeća se prinuđenom da se izvini ne samo zbog dodira i riječi koje su oni podijelili, već i zbog silne strasti kojom ju je obasuo, vođen više njenom čednošću nego bilo kakvim vjerskim uvjerenjem.

Nakon Lizanjke, reflektori su se prebacili na Avdotju Panajevu. U vrijeme njihovog susreta, ona je bila mlada žena od dvadeset dvije godine. Sa svojom zadivljujućom privlačnošću, imala je upečatljivo lice i stajala je na prosečnoj visini. Međutim, treba napomenuti da je Avdotya Panayeva već bila u braku. Trijumf Jadnika izbacio je bivšeg zatvorenika u sferu visokog društva, zasluživši mu pozive u najprefinjenije salone u Petrogradu. Među tim pozivima bio je i jedan od uvaženog pisca Panajeva, čija je supruga Avdotja rasplamsala intenzivnu želju u Dostojevskom koja je zasjenila svaki književni diskurs.

Senzacija koju je doživio bila je potpuno bez presedana, ogromna kombinacija ekstaze i intenzivne čežnje za preuzimanjem vlasništva. Često bi se upuštao u slabo osvijetljene i nehigijenske prostore, privučen privlačnošću druženja s prostitutkama. Međutim, dok je ležao na samrtnoj postelji, uložio je napor da se priseti tih susreta…

Pojedinci koje je sreo u tami noći, uključujući siromašne, bludnice i prostitutke, s kojima je stupio u kontakt, pokušali su da prodru… ali nije uspio. Lica i oblici su nestali, stapajući se u jedinstvenu cjelinu figura koje su se kretale pred njegovim pogledom.

„Ja-ne mogu da shvatim silu koja me je naterala prema tim za žaljenje pojedincima“, promucao je, a glas mu je drhtao. „Posedovali su neupadljivo bledilo i osećaj pustoši koji me je ostavio nezainteresovanim“, nastavio je, boreći se da progovori dok mu je krv polako kapala iz brade.

Pokušavajući da se ubacim, namera mi je bila da pozovem Anu ili doktora u pomoć, ali sam brzo shvatio da bi to bilo uzaludno. Fjodor je bio odlučan da nastavi, uživajući u svom poslednjem činu ispovesti, iščekujući neko duboko otkrivenje… sredstvo da shvati svoje postojanje. Još jednom, obliven znojem i blijedog tena, vratio se u stanje euforije, fiksiran na suprugu uvaženog pisca Panajeva.

U njegovim posljednjim trenucima beživotne oči povratile su svoj sjaj i on je počeo strastveno, kao opsjednut, govoriti o konturama, tenu i žaru Avdotije. Nikada nisam bio svjedok takvog intenziteta i žara kod čovjeka koji umire. Njegovo mršavo i krhko tijelo drhtalo je kao da ga je iznijela groznica. Ogromna ekstaza i snaga koja je izbijala iz njega ispunili su me strepnjom.

Bilo je trenutaka kada se činilo da je Fjodor Mihailovič opsednut đavolom, a njegove reči su odjekivale sa jezivom silom. Međutim, njegovi kasniji prikazi iskrenog i dubokog pokajanja dirnuli bi me do suza. Tom prilikom je zaplakao zbog svoje silne želje da zavede Avdotju, udatu ženu, i poremeti bračnu zajednicu pisca Panajeva. Uprkos mojoj sklonosti da prekinem njegovu ispovest, Fjodor Mihajlovič me je čvrsto držao za ruke, primoravajući me da pažljivo slušam.

Konstantin Kolčak istražuje odnos između F. M. Dostojevskog i Ane Grigorjevne u svojoj knjizi pod naslovom “F. M. Dostojevski i Ana Grigorjevna”.