U hladnijim mjesecima uobičajena je navika da pojedinci oblače pidžamu dok spavaju, dok se u toplijoj ljetnoj sezoni mnogi odlučuju da spavaju samo u donjem rublju. Međutim, stručnjaci iz medicinskog područja upozoravaju na ovu naizgled bezopasnu praksu jer potencijalno može imati štetne posljedice po naše zdravlje.e kod muškaraca.

Fascinantno je primijetiti da liječnici tvrde da spavanje bez donjeg rublja ne samo da poboljšava cjelokupno zdravlje već ima i pozitivne efekte na seksualni život parova. Tokom vrelih ljetnih noći, pokušaj spavanja može brzo postati zbunjujuće iskustvo. Neprestano se prevrtamo tokom cijele noći, a čak i kada uspijemo zaspati, jaka vrućina neminovno poremeti odmor. U razgovoru sa fiziologom dr Draganom Hrnčićem za RTS se bavi uticajem toplote na naš san.

Prema profesorovoj analizi, dok nastavljamo putovati na većim visinama, moramo uzeti u obzir potencijalni uticaj visokih temperatura na naš san. Ovi vremenski uslovi, posebno intenzivna vrućina, mogu značajno poremetiti naše obrasce spavanja, što dovodi do smanjenog trajanja sna, teškoća uspavljivanja i čestih buđenja tokom noći. Izazov spavanja tokom vrućih noći proizlazi iz činjenice da je našim telima potrebno hladnije okruženje za optimalan san u odnosu na dnevne uslove.

Ovaj proces hlađenja se prirodno događa tokom spavanja, jer se naša tjelesna temperatura smanjuje za otprilike dva do tri stepena, što rezultira pojačanim lučenjem melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna. Međutim, vruća vrućina tokom ljetnih noći otežava postizanje dubokog sna, što je od vitalnog značaja za miran i zdrav san. Nadalje, trajanje faze brzog pokreta očiju (REM), u kojoj se javljaju snovi, može se produžiti zbog vrućine. Profesor dr. Hrnčić dalje razrađuje poteškoće dubokog sna i produženu REM fazu uzrokovanu povišenim temperaturama.