Jovana Joksimović započela je svoju karijeru 2001. godine na BK televiziji, gde je vodila autorske emisije posvećene filmu “Trejler”, a kasnije i “Blokbaster”. Na samom početku svoje karijere, Jovana nije ni sanjala da će jednog dana biti vlasnica sopstvene televizije.

Kako je opisala, njena majka je bila zabrinuta što ne posvećuje dovoljno pažnje studijama. Nakon što su je navikli da je odlična đakinja, roditelji su se iznenadili njenom odlukom da prestane s učenjem, posebno zbog frustracija koje je doživljavala na Ekonomskom fakultetu tokom 2000. godine.

Nakon iscrpnih razgovora, roditelji su shvatili da ekonomija nije za nju. Tada joj je majka predložila da se prijavi za posao na BK televiziji, gde su tražili ljude za marketing. Iako je mislila da je u pitanju konkurs za marketinške stručnjake, ubrzo je shvatila da zapravo traže nova TV lica. Ipak, to je bila šansa koju je Jovana odlučila iskoristiti.

Jovana ističe da je oduvek birala profesiju kojom želi da se bavi, i da je to i dobila. Iako svaki posao ima svoje prednosti i mane, ona se smatra srećnom što radi ono što voli i što je u svom poslu smatra korektnom. Umesto da se žali na negativne strane posla, Jovana se fokusira na benefite i trudi se da ignoriše mane.

Na početku karijere, Jovana je izgledala potpuno drugačije, ali kroz godine iskustva i rada na televiziji, razvila je svoj prepoznatljivi stil i profesionalni pristup poslu.

BONUS TEKST

Kim, poznat i kao crni kim ili Nigella sativa, samonikla je biljka s visokom primenom u narodnoj medicini. Poreklom iz toplih zemalja poput Egipta, Sirije i Indije, ova biljka je dugo bila cenjena zbog svojih lekovitih svojstava.

Egipatski faraoni koristili su crni kim ne samo kao začin za jela, već i za lečenje različitih bolesti poput upala, alergija, problema sa metabolizmom, mokraćnih tegoba i depresije. Čak je i ugrobnici faraona Tutankamona sadržavala bočicu crnog kimovog ulja, svedočeći o njegovoj važnosti u starom Egiptu.

Pored toga, crni kim je poznat po svojim širokim zdravstvenim koristima. Ova biljka jača želudac, podstiče varenje hrane, poboljšava funkciju pluća, ublažava astmu i alergije, jača imuni sistem, štiti od raka i poboljšava zdravlje kože. Kod žena, crni kim može umiriti grčeve materice, olakšati menstrualne bolove i podržati proizvodnju mleka tokom dojenja.

Najznačajniji proizvod crnog kima je ulje koje se dobija hladnim ceđenjem zrelih semena. Ovo ulje sadrži brojne aktivne supstance poput nigellona i timskeinona, koje imaju brojna lekovita svojstva. Ulje crnog kima se preporučuje za lečenje bolesti pluća, bronhijalne astme, migrena, kao i za smanjenje holesterola i podsticanje varenja hrane. Takođe, ima antibakterijsko dejstvo i može pomoći kod reumatizma, dijabetesa i upala.

Može se konzumirati kao dodatak jelima ili kao deo lečenja, uzimanjem 25 kapi tri puta dnevno za lečenje bolesti, dok se zdravim osobama preporučuje 25 kapi dnevno. Takođe, čaj od crnog kima može biti koristan protiv bronhitisa i kašlja, dok se sirup od crnog kima može koristiti kao pomoć kod astme.

Uzimajući u obzir sve ove zdravstvene benefite, crni kim je postao važan deo mnogih domaćinstava i narodnih lekova širom sveta.