Pre četiri dana obeležilo se pet godina od kako nas je napustila istaknuta novinarka i omiljena radijska voditeljka Divna Karleuša. Ipak, njena kćerka Jelena ne dopušta da Divnino sećanje izbledi. Ona se trudi da nas podseti na Divnin lik i delo, tako da redovno deli majčine fotografije na svom Instagram profilu, uvek uz poneku priču koja oživljava uspomene. Fotografija Divne Karleuše na kojoj se jasno vidi kako se borila sa teškom bolešću posebno je dirnula mnoge.
“Moja prelepa majka… Slika je nastala dve godine pre njenog fizičkog odlaska, na Kubi, gde je primila specijalnu terapiju protiv raka pluća. Na ovoj slici je već godinu dana teško bolesna…”, napisala je Jelena uz fotografiju majke.
Podsećamo, Divna je preminula u martu 2019. godine nakon dugotrajne i teške borbe sa rakom pluća. Iako je godinama bila bolesna, javnost nije bila upoznata sa njenim zdravstvenim stanjem, jer je uvek bila poznata po svom osmehu, pozitivnosti i vitalnosti… Jelena nikada nije želela da deli svoje lične probleme i bitke sa javnošću.Jelena je na godišnjicu majčine smrti objavila emotivni video posvećen Divni, uz koji je napisala: “Zauvek, anđele moj.”Fotografija Divne Karleuše svet portal svet

BONUS TEKST

Praksa čišćenja organizma upotrebom aktivnog uglja nije moderno otkriće; ona je bila poznata još na drevnom Istoku. Aktivni ugalj je izuzetno moćan prirodni čistač koji deluje kao 100% alkalna supstanca. Njegov negativni jonski naboj omogućava privlačenje pozitivno naelektrisanih čestica (toksina), hvatajući ih u svoju veliku mrežu finih pora, a zatim ih izbacuje iz tela putem creva.

Aktivni ugalj je izuzetno koristan u tretmanu različitih oboljenja creva, uključujući debelo crevo. Posebno je koristan u smanjenju nadutosti, gasova i uklanjanju neugodnih mirisa iz organa za varenje. Osim što je izuzetno efikasan u čišćenju organa za varenje, aktivni ugalj može pomoći i u rešavanju raznih problema s varenjem. Ova crna supstanca efikasno hvata toksične materije, zadržava ih u svojoj poroznoj strukturi, i eliminiše kroz debelo crevo. Takođe, koristi se za ublažavanje bolova u stomaku i suzbijanje proliva infektivnog karaktera.

Aktivni ugalj je takođe efikasno i bezopasno sredstvo za izbeljivanje zuba. Njegova upotreba je jednostavna, slično kao soda bikarbona, ali bez rizika od oštećenja gleđi ili desni. Pranje zuba aktivnim ugljem istovremeno eliminiše i neprijatan zadah.

Najpoznatija i najčešća primena aktivnog uglja je u procesu filtriranja vode. Filteri sa aktivnim ugljem efikasno uklanjaju hlor i razne neželjene organske materije iz vode, koje često daju vodi neugodan ukus, miris ili boju. Karbonski filteri za vodu na bazi aktivnog uglja mogu čak ukloniti i teške metale.

Aktivni ugalj za oralnu upotrebu dostupan je u obliku praha, granula ili tableta. Međutim, važno je napomenuti da dugotrajna oralna upotreba nije preporučljiva, jer može dovesti do dehidratacije organizma i gubitka esencijalnih minerala i hranljivih materija. Takođe, može smanjiti efikasnost lekova kod osoba koje su pod terapijom. Stoga, upotrebu aktivnog uglja treba ograničiti na nekoliko dana i pridržavati se preporučenih doza.

Postoje određene situacije u kojima nije preporučljivo koristiti aktivni ugalj, kao što su nizak nivo tečnosti u organizmu, unutrašnje krvarenje, ozbiljni hronični problemi sa varenjem, oštećenja creva ili drugih organa za varenje, oboljenja jetre ili bubrega, nedavna operacija, trudnoća ili dojenje.

U slučaju trovanja određenim supstancama poput etanola, metanola, cijanida i drugih, aktivni ugalj neće biti efikasan. Stoga je važno koristiti ga s oprezom i u skladu s uputstvima proizvođača, a kod ozbiljnih ili hroničnih oboljenja treba se posavetovati sa lekarom.