Pesme često imaju duboke i ponekad nepoznate priče koje stoje iza njih. Između nota i stihova, skrivaju se životne sudbine, ljubavi, patnje i tragedije.

Jedna od takvih pesama je “E, moj brate”, koju je Toma Zdravković posvetio svom prijatelju, glumcu Zoranu Radmiloviću. Njih dvojica su jedne noći zalutali u kafanu, pijani su naručili još pića, doveli cigane da im sviraju, i ostali do jutra. Nakon toga, Toma je napisao tu pesmu.

“Lela Vranjanka” je oda lepoti Jelene Đorđević, a pesma je postala legenda. Dragan Toković je bio inspirisan njenom lepotom i napisao je tu pesmu, koja je proslavila Stanišu Stošića. Ironija je da malo ko zna da je prava Lela Vranjanka penzionerka Duvanske industrije.

“Selma, ne naginji se kroz prozor” ima dirljivu pozadinu. Miroslav Čonkić je sreo Selmu Borić na jednoj stanci, i sav inspirisan napisao stihove te pesme. Iako je pesnik Drago Kuđić ostao u senci, njegova pesma “Sve će to mila moja” postala je legenda, čak i kada je preobrađena u pesmu Bijelog dugmeta.

“Dva dinara, druže” je pesma o bivšoj ljubavi Bore Đorđevića, dok je “Mađarica” odraz nesuglasica između Đorđa Balaševića i Gorana Bregovića. “Bacila je sve niz reku” govori o tragičnoj sudbini devojke, dok “Tu noć kad si se udavala” opisuje nesretnu ljubavnu priču.

“Da šutiš” je Eldinov omaž supruzi Emki, koja je izgubila bitku s multiplom sklerozom. “Tamara” je pesma o patnji za izgubljenom ljubavi, dok je “Ona spava” zasnovana na stvarnoj tragediji devojke Milice Kostić.Iza ovih pesama kriju se duboke priče koje dodaju novu dimenziju njihovom značenju i čine ih nezaboravnim delima umetnosti.