U Titovoj vili, smještenoj usred slikovitih krajolika Šarengrada, Bapske i Iloka, 15. travnja 1952. dogodila se tajna zajednica. Josip Broz Tito, star 60 godina, i Jovanka Budisavljević, mlada žena od 28 godina, izmijenili su bračne zavjete obavijeno velom tajne. Službena registracija njihove zajednice dogodila se kasnije u matičnom uredu u Šarengradu u Hrvatskoj. Titova vila, smještena na prostranom imanju Pajzoš, nekada u vlasništvu grofa Eleca, prostirala se na golemom prostoru od stotinu hektara, na kojem su bili vinogradi, šume, lovačke kuće, vila, vinoteka i lovište.

  • Nedavno je u javnost izašao vjenčani list Jovanke i Tita koji otkriva intrigantne detalje. Fotografija ovog dokumenta kruži društvenim mrežama, rasvjetljavajući nekoliko aspekata vrijednih pažnje. Na primjer, otkriva se da je Tito, koji je tada imao 60 godina, oženio Jovanku, svoju treću suprugu, koja je imala 28 godina. Datumi rođenja navedeni u svjedodžbi nisu dosljedni, s tim da je Titov datum rođenja pogrešno upisan kao 25. svibnja umjesto 7. svibnja. Osim toga, fascinantno je primijetiti da su navodno stanovali u istoj ulici, iako u njihovoj kući postoji razlika od četiri znamenke. brojevima. Neki su postavili pitanja o ujednačenosti rukopisa u cijelom dokumentu, nagađajući da je to možda zbog službenika koji je dovršio izvadak. Sam Tito djelovao je nezainteresirano za svjedodžbu, dok je Jovankina dob navedena kao 32 godine mlađa od njegove.

Unatoč glasinama o njihovom razvodu krajem 1970-ih, Jovanka je ostala uz Tita sve do njegove smrti 1980., iako je njihov odnos bio daleko od idealnog. Kako se Titov život bližio kraju, Jovanka ga je navodno prestala posjećivati, što je natjeralo britanskog veleposlanika da prenese poruku koja ukazuje na Titovu duboku samoću. Do tog trenutka već je bio u tijeku raspad Jugoslavije koju je Tito mukotrpno gradio.

  • Godine 1978., dok se Titov život bližio kraju, britanski veleposlanik također je došao do spoznaje da je Tito bio potpuno bez druženja, bez supružnika i bliskih prijatelja. U tom je razdoblju započeo raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, nacije koju je stvorio Tito. Josip Broz Tito, istaknuti jugoslavenski političar, bio je ključna osoba u uspostavi i upravljanju Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom. Rođen 7. svibnja 1892. u selu Kumrovec, koje se nalazi u današnjoj Hrvatskoj, Tito se proslavio kao vođa partizanskog pokreta koji se hrabro odupirao nacističkoj okupaciji Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon rata, preuzeo je ulogu predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i tu je dužnost držao do svoje smrti 1980. Tito je bio poznat po svom neovisnom stavu, koji ga je udaljio od dviju dominantnih sila iz doba Hladnog rata, naime Sjedinjene Države i Sovjetski Savez.

Osim toga, odigrao je ključnu ulogu u uspostavi pokreta nesvrstanosti, koalicije nacija koje su odbacile pritiske da se pridruže bilo kojem od prevladavajućih vojnih blokova u to vrijeme. Dok je Tito iz nekih krugova dobio pohvale za svoju ulogu osloboditelja i vođe ujedinitelja, drugi su kritizirali njegovu autoritarnu vladavinu i navodna kršenja ljudskih prava, što ga je učinilo vrlo kontroverznom osobom.

 

BONUS TEKST:

Značaj brige o mentalnom zdravlju raste u našem modernom društvu. Iako se tjelesnom zdravlju pridaje više pažnje, ne treba podcijeniti posljedice zanemarivanja mentalne dobrobiti. Mentalno zdravlje obuhvaća različite aspekte emocionalnog, psihološkog i socijalnog blagostanja pojedinca, utječući na naše emocije, misli, ponašanja i sposobnost nošenja sa stresom. Održavanje mentalnog blagostanja obuhvaća niz pristupa, uključujući dosljedno bavljenje tjelesnim vježbama, konzumaciju dobro zaokružene prehrane, osiguravanje odgovarajuće količine sna i primjenu praksi upravljanja stresom poput meditacije ili dubokog disanja.

Osim toga, aktivno izbjegavanje izolacije i uključivanje u društvene interakcije ključni su za poticanje emocionalnih veza s drugima. Iako još uvijek postoji dugotrajna društvena stigma koja okružuje mentalno zdravlje, ključno je priznati našu sposobnost da se suočimo s tim problemima i da ih riješimo. Poduzimanje inicijative da se otvorimo osobi od povjerenja, bilo da se radi o prijatelju, članu obitelji ili stručnjaku za mentalno zdravlje, može poslužiti kao značajan korak ka poboljšanju našeg općeg blagostanja. Razumijevanje da se svatko susreće s teškoćama u različitim fazama života i prepoznavanje postojanja pristupačnih sustava podrške bitne su komponente u trijumfiranju nad nevoljama.

Uključivanjem brige o mentalnom zdravlju u svakodnevni život ne samo da poboljšavamo ukupnu kvalitetu svoje egzistencije, već i pridonosimo boljitku društva. Ulaganje u mentalno blagostanje potiče jače i zadovoljnije zajednice jer njeguje otpornost i sreću. Kako bismo dali prioritet mentalnom zdravlju pojedinaca i poticali poticajnu atmosferu, za nas je ključno surađivati ​​i uspostaviti okruženje koje nudi potrebne resurse i pomoć za održavanje općeg blagostanja.